Annons:
Etiketthundsport
Läst 5433 ggr
[Emma-Rhino]
2010-10-06 21:55

Att tävla i agillity

Jack russell terrien är en väldigt bra agillity hund. Det är en vanlig aktivitet inom hundsporten. Denna artikel är skriven av Yessica.

Att tävla agility med sin hund Ska du tävla agility för första gången? Då kan det vara skönt att veta på ett ungefär hur en tävlingsdag kan se ut, så man vet vad man har att förvänta sig.

Var hittar man tävlingar?

Innan man kan åka på tävlingar behöver man ju såklart anmäla sig till en först. Agilitytävlingar kan man hitta på dessa hemsidor:

- SBK här

- Agility Online här

- Geoagility här

Anmälan görs oftast på agility online, om inte arrangören har en egen blankett på sin hemsida.

Vilken klass ska jag anmäla mig till?

Alla som tävlar för första gången ska anmäla sig till klass 1. Sen väljer man själv om man vill starta både agility - och hoppklass eller bara den ena. I hoppklass ingår alltså inga kontaktfältshinder, så är din hund inte helt säker på dessa kan du bara köra hoppklass tills den känner sig säkrare. Du måste själv mäta din hund hemma så du vet vilken storleksklass du ska anmäla till eftersom det är uppdelat. Men du måste ändå mäta din hund på tävlingen, mer om det längre ner. Skulle det visa sig vid mätningen att du anmält till fel klass går det att byta på tävlingsdagen.

Såhär är storleksklasserna indelade:

Smallhundar - upp till 34,99cm

Mediumhundar - 35-42,99cm

Largehundar - från 43cm

Ibland arrangeras det flera hopp - eller agilityklasser på en dag. Vanligast är att det är en hoppklass och en agilityklass per klass. Men det kan läggas till en agilityklass och då kallas den för Agilityklass B.

Det kan även arrangeras flera olika klasser på samma dag, och nu menar jag att på samma tävling som det är klass 1 på kan det även vara klass 2 eller 3 eller till och med båda. Så se till så du anmäler till rätt klass. Ni får endast starta en svårighetsgrad per tävling, så om det står agilityklass 1 och agilityklass 2 betyder det att det arrangeras agilityklass 1 och 2, inte att det är två starter i agilityklass för klass 1 - ekipage. Skulle det vara så skulle det stå agilityklass 1 x2. Samma gäller då för hoppklasserna.

Ni får heller inte anmäla er till nästa svårighetsgrad innan ni flyttat upp er till den. Skulle du ha anmält till agilityklass 1 till en tävling men hinner flytta upp er så måste detta meddelas till arrangören för man får inte starta en lägre klass än den man är uppflyttad till. Har dom nästa klass på samma tävling brukar det gå bra att bara byta klass. Annars ska ni ha pengarna tillbaka. Mer om hur ni flyttar upp er finns längre ner.

Skillnaden mellan inofficiell och officiell

På SBK's hemsida finns endast dom officiella tävlingarna i kalendern. Men det finns även inofficiella tävlingar, dessa brukar det annonseras på geoagility och agility online eller på arrangerande klubbs hemsida (om man har otur, för då blir det svårare att hitta). Vad ska man då välja om man hittar dessa olika? Personligen tycker jag att om man är nybörjare så börjar man med officiella, då ligger nivån på banan på den du anmäler till (t ex klass 1). För på inofficiella tävlingar ligger nivån på banan på klass 2, alltså svårare än om du skulle anmäla till en officiell klass 1. Det är för att på en inofficiell tävling är alla ekipage välkomna, från klass 1 till klass 3. Då måste nivån ligga mittimellan så det inte blir för lätt eller för svårt. Vilket det såklart kan bli ändå. En till skillnad mellan dessa två olika tävlingar är att på officiella tävlingar tävlar man om pinnarna som behövs för att flytta upp en klass. Man behöver tre uppflyttningspinnar i klass 1 för att komma upp till klass 2 och likadant för att komma från klass 2 till klass 3. Man plockar pinnar separat för agility - och hoppklass, så du kan vara i klass 3 i den ena och klass 1 i den andra eller på samma nivå. Får du en pinne i hoppklass räknas den alltså inte in i agilityklassen och tvärt om.

Hur tar man då pinne?

Man ska först och främst komma i mål med noll fel, inga hinderfel och inga tidsfel. Sen måste man även placera sig bland dom 15% bästa, så även om ni gått nollade kanske ni inte hade tillräckligt bra tid att ta en pinne. Men det är jättebra att göra nollade lopp ändå! PM Ca. 1 vecka innan tävlingen skickas PM hem till dig eller så ligger det på arrangörens hemsida, vanligast är att det ligger på hemsidan. Vissa skickar inte ut över huvud taget, så man får hålla lite koll så man inte missar det. För PM'et innehåller viktig information om tävlingen. Där står det antal starter i varje klass och när första banvandring och första start är. I PM'et står det även när mätning av hundar sker. Vilket är ett måste om det är första tävlingen. Man måste även göra det om hunden blivit 24 månader, trots att det är mätt tidigare.

På tävlingsplatsen

När ni kommit fram till tävlingsplatsen kan ni ta era saker och hitta en bra plats vid banan och sen rasta hunden. Sen är det dags att gå till mätningen, där det även finns tävlingsböcker att köpa (eller så säger dom var man köper dom). En tävlingsbok måste ni ha för där ska hundens information, storlek och pinnar skrivas in. När det är gjort går ni till stället där startlistorna sitter för att kolla vilket startnummer ni fått. Där ska man även stryka över sitt namn med en penna så dom vet att man är där och ska starta. Sen är det bara att vänta tills banvandringen börjar.

Dags för banvandring

Speakern ropar ut när det är dags för banvandring, och för vilken klass. Är det många starter i en klass kan banvandringen delas upp och är det få starter i small och medium brukar dom gå banvandring samtidigt. Nu får inte din hund följa med, utan nu är det du som förare som ska memorera banan och tänka ut när du behöver byta sida och var det kan tänkas att du behöver vara på din hund lite mer för att den inte ska ta fel hinder. Du ska alltså gå banan som du senare tänkt visa din hund, var noga. Det underlättare senare när du gått banan som du verkligen tänkt dig. Det kan även vara bra att ha en extraplan i baktanke ifall det inte blir som du tänkt dig. Gör som du vill och tänk inte på hur dom andra går banan, dom går så som det passar deras ut, det är inte säkert att det passar din hund då. Oftast är det banvandring i 8-10min / klass.

Snart dags att starta

Se till att värma upp din hund i tid till er start, 10-15min promenad och så göra lite rivstarter och svängar är bra uppvärmning. Då har hundens kropp fått komma igång till starten. Trots att ni markerat att ni är där på listan så ska ni meddela inroparen vid starten att ni även är redo att verkligen starta också. Det brukar vara minst 5 hundar innan, tänk då på eventulla strykningar då. Ibland kan det stå i PM om dom önskar att man anmäler sig till inroparen tidigare än 5 starter innan. Då är det bara att man gör det.

När det är eran tur

Inropare säger till när ni får gå in på banan och då gör ni det. Sätt/ställ/lägg hunden där du vill att den startar ifrån. Men vänta med att ta av hunden halsbandet och kopplet innan domaren visslat i visselpipan eller visar att ni får starta. Har man otur kanske hunden tjuvstartar och tar första hindret, då är man diskad. Så var noga med att kolla så ni verkligen får starta och ta sedan av halsbandet och släng det åt sidan. Tänk även på att hunden inte får ha fästinghalsband på sig. Det är en säkerhetsgrej (och en regel) att hunden inte får ha något halsband/koppel på sig. Du som förare får heller inte ha någonting i handen när ni är inne på banan. När ni känner er redo så kör ni banan så som du tänkt på banvandringen (förhoppningsvis, ibland blir det annat). Ha roligt och tänk på att om ni blir diskade är det bara att fortsätta, man får oftast köra klart banan trots att man diskat sig. Men tränar man på banan får man ta snabbast väg ut bara. Det brukar stå i PM vad som gäller. Med träning menas att man gör om ett kontaktfält eller liknande. När ni kommit i mål tar du hundens koppel, som en koppelbärare burit från start till mål under tiden ni sprungit på banan, och belönar den. Varva ner hunden en stund genom att ta en promenad igen. Ska ni köra flera lopp är det bra om hunden har en bur där den kan slappna ac och ladda batterierna till nästa lopp. Drick ordentligt!

Blev det pris?

Kanske gjorde ni ett bra lopp så ni får pris, då är det bara att vänta på prisutdelningen. Har ni tagit en pinne ska tävlingsboken lämnas in till sekretariatet så fyller dom i det som ska fyllas i.

Tävlingsdagen är slut

Tänk på att hur det än gick så har ni säkert gjort ert bästa och det är samma hund som du tar med dig hem som du hade med dig dit, oavsett hur det gick. Lycka till med tävlandet, och jag hoppas denna artikel har varit till hjälp.

Källor

Jag har tagit alltihopa utifrån mitt eget huvud och hur det är när jag tävlat. Men jag tipsar om att ni ska läsa reglerna innan ni startar ändå. Så ni har koll på felen man kan få och så vidare.

Artiklen är skriven av Yessica.

Annons:
Hannasjessie
2010-10-09 11:31
#1

Jag tävlar, och det är banne mig det roligaste jag någonsin gjort! :D

Mvh Hannasjessie. :)
____________________________________
| - Jack russell terrier

| - Russellbus.se
| - Agility, Lydnad, Rallylydnad, Viltspår_ 

Upp till toppen
Annons: