2010-09-29 12:21 #0 av: [Emma-Rhino]

Nu är hösten här med allt vad det innebär. Eftersom jag är rädd om de få vi har här på sajten blir det en liten artikel om reflexer.

Jag har en sån mamma som alltid packade på mig och mina syskon reflexer. Även på högstadiet där jag gömde de för det var ju töntigt. Men nu när man som vuxen, själv sitter bakom ratten och kommer körande så har man lärt sig en viktig sak. FOTGÄNGARE SYNS INTE! Även om gatlyserna är på så syns inte de gående. Alltså, ha reflex, det är en billig livförsäkring. '

40 % av alla trafikolyckor där fotgängare är inblandade inträffar när det är mörkt. Om du bär mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig först på 20-30 meters avstånd, medan samma bil ser dig redan på 125 meters håll om du har reflex. Och du syns ännu sämre i vått väglag, vilket är särskilt allvarligt eftersom bilens bromssträcka då också är längre. (källa: min körkortsbok) Vi bor i ett mörkt och vått land mina vänner.

Vid hundpromenader är det bra om hunden har reflexer på benen, i alla fall om det är en stor hund. Samma råd ges till dem som är ute med häst, eller joggare - sätt reflexer runt benen även om du använder reflexväst. Rörelsen är viktig för att skapa uppmärksamhet, reflexer i rörelser syns mer. Har man rullkoppel till hunden är det bra att fästa några reflexer även på kopplet. När det dras ut kan det bli ganska långt avstånd mellan hunden och föraren, och det är inte säkert att bilisterna inser att hund och förare är förbundna av ett koppel.

Själv har jag en väst på mig, Zac och Teddy. Teddy har en regnjacka med reflex också. Samma gäller Mini. Har även en sån liten hängande ur jackfickan när jag inte går med vovvarna.

Leffe min polle har på benen, bröstet och svansen och jag har en reflexjacka.

Så, ta på reflexer, allvarligt. Ni kan själva ta beslutet men inte hundarna. De kan inte köpa en reflexväst själva. Börjes i tingsryd har för runt 20kr och jag vet fler som har i den prisklassen. Den summan är en piss i mississippi jämfört med en vetrinärräkning eller värre, en död hund. Tänk på att reflexerna blir gamla. Jag köper vartannat år ungefär.

Ta hand om er.