Annons:
Etikettsjukdom-hälsa
Läst 9130 ggr
ChallisQ
8/11/10, 1:56 PM

Homeopati för hund - akutbehandling

Homeopati är en alternativ behandlingsmetod. Det är ett bra komplement till veterinärvård vid fysiska problem eller till exempel vid beteendeproblem där veterinären inget kan göra. Som djurhomeopat så behandlar jag oftast konstitutionellt (helhetsbehandling) och då tittar jag på hela hunden, fysiskt och psykiskt. Men för akuta skador eller chockupplevelser så finns det rätt mycket du som hundägare kan göra själv hemma.

Den här artikeln handlar om akutbehandling och vilka homeopatiska medel som det kan vara bra att du som hundägare har hemma, för när dom behövs behövs dom ofta snabbt. Vid till exempel fästingangrepp, huggormsbett, bitskador, chockupplevelser mm.

De flesta akutmedel är såna du ger direkt när något inträffat, men det finns också såna som du kan ge en lång tid efter skadan/chocken inträffat eftersom rädslan ”fastnat” i hundens kropp eller psyke och gjort den rädd för liknande situationer. Till exempel om hunden har blivit skrämd av smällare och efter det visat upp rädsla eller stressbeteende vid sådana situationer. Akutmedlen jobbar förstås snabbt. Ofta tar det bara några minuter innan man ser resultat, men jag har vid upprepade tillfällen sett dem göra jobbet på mindre än 30 sekunder!

Jag kommer här att skriva lite kort om vad de olika medlen ska användas mot, dosering är svårt att säga för det är lite olika från fall till fall. Homopatmedel kan användas både invärtes och utvärtes. Kontakta alltid en välutbildad djurhomeopat innan du ger något homeopatmedel!

Arnica

Det här är skademedlet Nr.1. Mycket effektivt vid skärsår, benbrott (OBS! Benbitarna måste ligga rätt så att inte benet växer ihop på fel sätt), stukning, vrickning, växtvärk, tandvärk, klämskador, blodutgjutningar, hundbett, sårskador. Använd EJ om det finns var i såret, då ska du istället ge Hepar för att undvika att bakteriehärden kapslas in. Kan också ges till hundar som blivit misshandlade. Till tik och valp efter en svår valpning.

Aconitum

Vid chock, skrämmande upplevelser med stark rädsla, efter hundslagsmål, om hunden har suttit i bilen vid en krock etc. Detta medel ges till skotträdda hundar – antingen i förebyggande syfte när du vet att du har en skotträdd hund, eller om hunden har blivit skrämd av smällare så ger du Aconitum efteråt.

Vipera

Specifikt vid huggormsbett. Ges direkt när hunden blivit biten för att minimera skadan och hjälpa kroppen att ta hand om giftet. Sök veterinär omedelbart!

Hepar

Kallas för homeopatins antibiotika. Öppnar upp och dränerar ut var vid t ex bettskador eller abscesser.

Ignatia

Sorgmedel t ex om någon, djur eller människa, i familjen dör. Också bra att ge tik och valpar när de ska skiljas åt.

Podophyllum

Vid diarré på grund av överbelastning av tarmarna orsakat av foderfel. Ofta hörs ett gurglande ljud i tarmarna och sen kommer illaluktande avföring rinnande eller sprutande ut. Allmäntillståndet är inte särskilt påverkat.

Ipecacuana

Illamående och kräkningar. Hostar tills dom kräks.

Alfalfa

Tikar som går ner mycket i hullet under laktationsperioden. Medlet stimulerar närings- och fettupptaget.

Apis Mellifica

Vid getingstick och andra ödem (svullnad på grund av vätska i vävnaderna).

Bellis Perennis

Mer smärtstillande än Arnica på djupliggande organ. Ges efter sterilisering och andra bukoperationer.

Cantharis

Urinvägsinfektioner samt vid blåsbildning vid brännskador.

Euphrasia

Ögonmedel. Ögonkatarr, generell inflammation i ögats alla delar, sårbildning på hornhinnan. Används både invärtes och som ögondroppar.

Cocculus

Vid åksjuka, ges en stund innan hunden ska ut och åka.

Ledum

Fästingbett, speciellt om huden runt bettet är röd och irriterad. Vid stora fästingangrepp. Förhindrar Borrelios och Ehrlichios. Ges även vid angrepp av andra giftiga djur och vid risk för stelkramp – följs av Hypericum i det läget.

Hypericum

Stelkrampsmedel Nr.1. Vid alla typer av nervskador eller nervpåverkan t ex skadade eller avslitna nerver efter operation, hundslagsmål och dylikt. Diskbråk och ischias.

Laurocerasus

Nära-döden-medel. T ex till nyfödda valpar med kraftig svaghet, sänkt kroppstemperatur, avsaknad av reaktion. Hjärt- och/eller andningsproblem. Otillräcklig syresättning av blodet, på människor så kallat ”Blue babies”.

Caulophyllum

Vid värksvaghet. Gör att kraften till värkarbetet kommer tillbaka samt att bäckenligamenten mjukas upp. OBS! Du måste vara helt säker på att valpen ligger rätt annars kan både tik och valp skadas!

Antimonium Tartaricum

Till nyfödda valpar som svalt fostervatten eller svaga individer som inte klarar av att hosta upp slem från luftvägarna. Rosslande läte i luftvägarna, är för svag för att få upp fostervattnet/slemmet själv.

Nux vomica

Hjälper levern vid förgiftning t ex leverinflammation efter avmaskning (fungerar utmärkt på människor efter en festkväll ;).

Även vid kraftig förätning av torrfoder.

Carbo Vegetabilis

”Likuppväckarmedel” Ges när en individ håller på att gå förlorad t ex efter en svår förlossning. ”Kickstartar” kroppen så man får en andra chans att sätta in hjälp.

Phytolacca

Till mammaproblem som mastit/mjölkstockning etc. Hårdhet i juver/bröst, även knölar.

Urtica urens

För djur vars mjölkproduktion inte kommer igång. Viktigt! Lågpotens (styrkan på medlet) ger sining medan högre potens får igång mjölkproduktionen.

Sepia

När efterbörden inte vill komma ut. Också ett bra medel om hunden har fått ändrat beteende eller fertilitetsproblem efter hormonbehandling t ex p-spruta.

Charlotta Jaakkola, Diplomerad Djurhomeopat

www.whiteday.se

Annons:
[Emma-Rhino]
8/11/10, 11:24 PM
#1

Väldigt intressant artikel. Ska plugga lite mer om detta känner jag. Funkar det bara på hundar?

ChallisQ
9/8/10, 1:36 PM
#2

#1 Hej!

Ursäkta mitt sena svar!

Nej, det fungerar alldeles utmärkt på alla djurslag och även människor Glad

Upp till toppen
Annons: