Annons:
Etikettallmänt
Läst 6321 ggr
[Emma-Rhino]
2010-06-16 23:22

Sommarplågor del 2 - huggormar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Huggormen är vanlig i Sverige. Att det är en giftorm vet nog de flesta. Men att deras gift kan döda en hund är det nog inte många som tänker på. Det är därför viktigt att skydda sin hund ifrån att utsättas av huggormar.

Allmänt om huggormen

Huggormen är den enda giftiga ormen som lever i Skandinavien. Man känner ganska enkelt igen huggormen på dess sicksackformiga mönster som de allra flesta arter av huggorm har på ryggen. De flesta huggormar har ljusbrun grundfärg med mörkgrönt sicksack-mönster, men de finns också de huggormar som är helsvarta.

En fullvuxen huggormshane blir oftast mellan 36-76 cm lång, medan honan blir 42-78 cm lång. I vissa fall kan de bli så långa som hela 1 meter.

För människor är huggormsbett sällan livshotande, även om det faktiskt finns människor som dött av betten. Då handlar det vanligen om människor som är allergiska eller har nedsatt immunförsvar.

Alla svenska ormar är numera fridlysta, men det finns ett undantag för huggorm på egen tomt. Hittar man en huggorm på tomten, får man flytta bort den om den upplevs utgöra en fara för de boende. (källa: Agria Djurförsäkring)

Huggormen och hunden

I de lindrigaste fallen av ormbett blir hunden bara svullen på platsen för bettet. I de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Hunden får en lever- och njurskada och ofta blodbrist. Allt detta går över med vila och lämplig medicinering.
I de allvarligare fallen får hunden kraftigare lever- och njurskador. Blodkropparna faller sönder med allvarlig blodbrist som följd. Blodäggvita läcker ut och det uppstår stora ödem under buken, bröstet och i benen. Intensivbehandling krävs, men trots den överlever inte alla hundar ormbetten.

De flesta tror att de bett som tagit i läppar och nos är de farligaste i tron om att svullnaden ska täppa till luftvägarna. Så är det inte, som tur är. Trots att de flesta hundar blir bitna i nosen, är det de som får bettet i tassen som oftast dör.

Vistas man i ormrika, svårtillgängliga trakter bör man ha tillgång till kortison så att behandling kan insättas snarast efter ett bett. Be din veterinär om ett recept. Kom dock ihåg att bara för att du själv givit hunden kortison är den inte färdigbehandlad. Du måste alltid uppsöka veterinär om din hund blivit ormbiten.

Om din hund blir biten - gör så här:

* Inspektera och leta efter bettet

* Håll hunden i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben

* Uppsök alltid veterinär

Källa: Agria djurförsäkring

Annons:
ChallisQ
2010-08-11 14:01
#1

Värt att notera är att fler och fler veterinärer avråder från att ge hundar kortison eftersom man börjat misstänka att kortisonet i sig förvärrar leverskadorna då hundens lever redan är mycket ansträngd efter ett huggormsbett.

[Emma-Rhino]
2010-08-11 23:21
#2

#1 hört det jag med. Även vid getingar osv så ska man vara försiktig med kortison. Risk är ju att det blir för mkt…

Men skriver det som sägs just nu. De kommer ju på nytt hela tiden… =)

Upp till toppen
Annons: