2010-06-20 19:39 #0 av: [Emma-Rhino]

Hundar kan dö om det är för varmt. Varje år lämnas hundar i bilen under sommaren och när ägaren kommer tillbaka så ligger hunden där medvetslös och ibland t.o.m död. Lämna aldrig hunden instängd i en bil en sommardag. Med en ute temperatur på 20-22 grader stiger värmen snabbt till 85 grader.

Värmeslag

När en bil står i solen så stiger temperaturen otroligt snabbt och till höga siffror. En hund som blir varm kan inte svettas så som vi människor gör utan de gör sig av med värmen genom att "häsja", det vill säga flåsa och genom andningsluften få bort värmen ur kroppen.

All vätska förloras tillsammans med utandningen. Detta gör att hundens temperatir i kroppen stiger ifrån normala 38 grader upp till över 41 grader. Hunden förlorar då medvetandet och om inget snabbt görs kommer den att dö.

Handling!

Ta tempen på hunden om du har en termometer i närheten. Ta ut hunden ur bilen och duscha den med vatten, eller blöt en handuk och blöt sedan ner hundens päls ända in på bara skinnet. Åk direkt till djursjukhus, klinik eller veterinär-mottagning.

Behandlingen fortsäter med alla medel att få ner kropps-temperaturen till under 39 grader. Hunden kommer att få dropp och andra mediciner beroendepå hur allvarligt hundens tillstånd är.

Skador

Vid allt för hög kroppstemperatur kan det uppstå allvarliga hjärnskador, hjärtskador, tarmskador, lever- och njurskador samt olika blodförändringar. Många hundar är i behov av sjukhusvård under flera dagar. Utgången är alltid oviss vid dessa händelser. Om hundföraren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.

Om din hund drabbas av värmeslag, gör så här:

* Lämna aldrig hunden i en parkerad bil en solig dag.
* Om det hänt: Ta ut hunden i friska luften.
* Duscha eller blöt ner hunden med våta handdukar.
* Åk omedelbart till djursjukhus eller klinik.

(källa)