Annons:
Etikettallmänt
Läst 8147 ggr
[Emma-Rhino]
2010-06-16 23:06

Sommarplågor del 1 - fästingar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu är sommaren här och vi på Jack Russel Terrier ifokus vill att våra medlemmar ska ha en så bra sommar som möjligt tillsammans med sin hund. Så här kommer en rad artiklar om sommarens vanligaste plågor för oss hundägare. Först ut är fästingen som efter den kalla vintern kommer att finnas i mängder.

Fästingen tillhör djurgruppen kvalster och är ett spindeldjur och  den framstår som vår tids "pestkälla". Fästingen finns framför allt i Götaland, Svealand samt i begränsade områden längs Norrlandskusten. Den trivs bäst på skuggiga platser med hög luftfuktighet och med tät undervegetation. Fästingen kan övervintra och aktiveras när temperaturen ligger över 4-5 grader. Detta innebär att den så kallade fästingsäsongen i de södra delarna av landet kan vara ganska lång.

Sjukdomar

Hunden kan bli väldigt sjuk om man har otur pga fästingar. Det är fästingens saliv som gör hunden sjuk.

De smittor som fästingarna sprider till våra hundar och katter är Borelios och Ehrlichios. Båda dessa sjukdomar kan ge allvarliga problem som blodbrist, feber, ledinflammationer, rörelsestörningar m.m. Ledinflammationer och trötthet är de vanligaste symtomen. Ibland får djuret mycket tydliga symtom som hög feber och vinglighet. I andra fall märker man inte av den akuta fasen utan reagerar på att hunden eller katten blivit trött och inte orkar så mycket som den brukar. De flesta smittade djur tillfrisknar helt med en antibiotikakur men en del kan utveckla kroniska besvär. (källa: Agria Djurförsäkringar)

Som hundägare är det viktigt att försöka skydda sin hund emot dessa sjukdomsbärande parasiter. Det finns en rad olika medel man kan behandla sin hund med för att förhindra förekomsten av fästingar. Här kommer de vanligaste och som säljs receptfritt på apoteket. Vi gör inte reklam för någon av dessa utan ger enbart information så att man själv kan göra en bedömning.

Frontline

Frontline är ett av de mest använda medlen mot fästingar. Detta är ett medel mot fästinga, loppor och löss och som droppas eller spreyas i hunden eller kattens päls och skyddet ifrån fästingar ska hålla i 3-5 veckor. Frontline är vattenfast men djuret bör inte tvättas 48 timmar efter behandling.

Scalibor

Detta är ett vanligt fästingmedel. Ett halsband som bara används på hund. Halsbandet sätts på hunden som ett vanligt halsband. Justera gärna halsbandets spänning efter 1-2 veckor. Man kan med fördel också snurra halsbandet några varv runt hundhalsen under behandlingstiden, tvätta sedan händerna.
Efter de första fem dygnens behandling kan hunden simma och sköljas med vatten utan att den fästingskyddande effekten avtar. Den aktiva substansen är inte vattenlöslig. Ta av halsbandet före simning, om du bedömmer att hunden kan tappa halsbandet i vattnet.

ExspotVet

Exspot är till bara för hund. Exspot vet. är ett receptfritt läkemedel i droppform, eller så kallat spot-on. Det hela är mycket enkelt: Droppa Exspot vet. i nacken på din hund. Ett par dygn efter behandlingen har din hund ett effektivt skydd mot både fästingar, löss, loppor och mjällkvalster. Skyddet kvarstår i ca fyra veckor. Därefter gör du bara en ny behandling.

Det verkar så att fästingen inte ens vill krypa upp i pälsen. Om den mot förmodan skulle bita din hund så dör fästingen mycket snabbt om hunden är behandlad.

Fästingsnara

Trots medel och dylikt ska man gå igenom sin hund efter fästingar varje dag. Skulle en fästing sätta sig på hunden är en fästingsnara ett bra sätt att ta bort den på. En tunn snara runt fästingen och dra så släpper den.

Vill Ni veta mer om fästingar finns sajetn www.fasting.nu

Annons:
Upp till toppen
Annons: