Allmänt

Livet med en Jack Russel

2010-03-23 18:29 #0 av: [Emma-Rhino]

En jack russell terrier skall vara livlig, alert och aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck. Rasen skall vara framåt, orädd och vänlig med gott självförtroende. Detta står i en Jackrussels rasstandard. Men alla är olika så nu tänkte jag berätta lite om mig och mitt liv med Teddy.

Anledningen till att jag skriver denna artikel är att andra ska få veta det som jag önskar vi visste.
Att ha en jack russel terrie kan vara helt underbart men även en mardröm. Jag har erfarenhet av bägge. Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om Teddy, men det tänker jag inte göra. Jag tänkte börja med att berätta lite om mig och Teddy. Jag har aldrig varit så förtjust i småhundar, jag vet inte varför men så är det. Teddy är i grunden min mammas hund, hon var inte så påläst innan hon skaffade honom eftersom han är valp till min brors jackrussel tik som är jättesnäll och enlkel. Hon behöll iallafall Teddy och han utveckalades rätt så snabbt till en "problem hund" med aggressiva utfall när vi var ute och gick. (Annars en helt underbar familjehund.) Jag hade Zac redan då och var inte allt för intresserad av min mammas lilla hund. När Teddy var över året bestämde min mamma sig för att låta honom somna in, för allas bästa. Jag är emot sånt då jag anser att det inte är hunden utan ägaren och ville inte att det skulle hända Teddy, så jag tog beslutet att ta honom och träna honom. Det var lite svårt att besluta då jag redan hade Zac som då också var en unghund. I början var det svårt att ens gå med Teddy och jag trodde inte att det skulle gå. Men under tiden vi tränade och umgicks växte en enorm kärlek och vänskap upp mellan mig och Teddy och jag vägrade ge upp. Idag kan jag gå med Teddy överallt, han skäller ibland men det går att leva med och han blir bättre varje dag. Även om många fortfarande ser honom som en lite jobbig, smågalen hund så kommer han alltid att vara mattes murveldjur. (Kan säga att jag inte ser honom som någon liten hund längre)
Ska man skaffa en jackrussel är det en del att tänka på. Jag vill ge lite små tips av egen erfarenhet:

  • Gå ut och socialisera din valp direkt, så tidigt du kan. Ut och träffa andra hundar och människor.
  • Du måste ha en aktivering. Jag cyklar med Teddy och kör lite agillity.
  • Istället för att skälla på honom när han redan är igång så uppmuntrar jag honom när han uppför sig. Så fort vi får syn på någon på promenaden så säger jag att han är duktig och ger honom godis. Så nu assosierar han människor med godis.
  • Läs en massa!

Jag vill avsluta artikeln med allt som är underbart med Teddy. Han älskar sin familj av hela sitt hjärta, han skulle gå i graven för oss alla, särskilt mig. Alla som lär känna Teddy älskar honom, han är helt enkelt underbar. Han är lojal, snäll och sen så otroligt gullig och fluffig. Han gör att man måste gå långa promenader varje dag och det håller en i form. Min familj säger att jag och Teddy har ett särskilt band, och det är sant. Vi litar på varandra och vet vart vi står. Det är nog en av anledningarna att han inte är lika aggressiv vid promenaderna, han vet att jag aldrig skulle utsätta honom för fara.
Så, en jackrussel är inte bara livlig, alert, aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck, framåt, orädd och vänlig med gott självförtroende. Det är en fantastisk ras. Om du ger den allt så lovar jag att du får så mycket mer tillbaka.

Anmäl
2010-03-24 18:58 #1 av: imme

Hej Emma!

jag har ungefär samma erfarenhet som du,fast vi köpte vår russel när han var ett år.Vi skulle ha sällskap till vår mycket stora Riesen. Ja, gissa vem som tog komandot,Vi övervägde att göra av med den lilla illbattingen. Han höll på att ta livet av den stora hunden. Tyvärr fick den stora hunden cancer så han fick somna in efter att cancern årerkom efter operation. Nu blev russeln en helt ,annan hund, lugnare och mer harmonisk.Han har alltid varit mattes älskling så det var ju tur för oss båda. Nästa prövning kom när dottern kom hem med en chiuvavablandis på 8 veckor.Vi trodde han skulle äta upp henne, hon var ju inte myckwt större än ett marsvin(råttjägare som han är) . MEN han var helt fantastisk mot denna lilla valp, han tvättade henne och lekte med henne, och fostrade henne. Och inte att glömma, han har lärt henne gräva upp gräsmattan och skälla på fåglarn som visar sig i trädgården Hon har nästan blivit en riktig Russel!!!
Det är fantastiska hundar men man ska absolut veta vad man ger sig in på när man skaffar en Rusel.Dom kan ju bli lite hur som,lugna och fina (det finns visst dom som har sådana)och dom kan vara riktiga jägare som jagar allt som kommer i dess väg, sådan är min.
Men dom är underbara.
                                 ;) imme
Anmäl
2010-03-24 21:36 #2 av: [Emma-Rhino]

Ja visst är dom underbara. Teddy har alltid varit underbar med sin familj. Det är bara omvärlden han hatat. Men det är som sagt bra å veta vad man ger sig in på och det går att fixa.

Anmäl
2010-03-25 00:01 #3 av: Xondah

Tyvärr är det många som har problem med jack russel terriers. Förmodligen för att folk inte alls vet vad de köpt.

Mina tips är..Konsekvent alltid. Regelbunden aktivering.

Kan inte säga nog hur viktigt det är att aktivera en jack russel terrier så att den får tänka och bli trött. Jack russeln är otroligt smart, den är framavlad för att kunna ta egna beslut i situationer som handlar om liv och död i trånga utrymmen bland rovdjur.. De säger en hel del om rasen och dess skarphet och varför den ofta blir ett problem för opålästa valpköpare.

En jack russel som inte får rätt aktivering hittar på egen aktivering som vi ägare oftast inte uppskattar. :)

Blodspår för att tillfredställa de man kan av jaktbehovet tycker jag är viktigt om man inte har möjlighet att ge den praktiskt jakt. Personspår, sök och upplet är också aktiviteter som passar en jack russel terrier väldigt bra. Har man någon grytklubb i trakten kan man testa på konstgryt.

Jag kan i princip lova att den som börjar med blodspår, konstgryt, sök aktiviteter kommer märka en stor skillnad på sin jack russel terrier efter etag.

Agility tex är en rolig aktivitet för de flesta hundar, men de stimulerar inte jaktbehovet.

Bra att du tar upp just det här Emma, för jag tycker det är ett stort problem inom rasen just detta med att köpare inte riktigt vet vad de ger sig in på. Man kan hoppas på att uppfödare tar sig i kragen och är noga med de nya hemmen för valparna.

Anmäl
2010-03-25 08:10 #4 av: [Emma-Rhino]

Är ett stort problem, ser tyvärr en majoretet av jrt bland omplaceringshundar.

Anmäl
2010-03-25 13:51 #5 av: imme

Många ser nog den roliga och charmiga lilla hunden på reklam, där den ofta förekommer, men vet inte att det är en kolosal hund i ett litet fodral. Dom är ju störst,bäst och vackrast! Och underbarast!!! som kräver sin matte o husse.

Anmäl
2017-02-24 16:54 #6 av: kjell wiberg

                                                                              Hej

Har problem med min jack rusell han är 4,5 år jättesnäll vanligtvis. Men på mina promenader så anfaller och skäller på bilar och cyklister. Skäller även på folk som man möter. Finns det hjälp att få.

                                                                          Kjell

Anmäl
2017-06-22 11:27 #7 av: Tismon

#6 Har du haft han sedan han var valp? Gick ni valpkurser/socialiserade honom tidigt? Får han tillräckligt mycket motion och mental stimulans?

Annars är väl det att föredra att gå lydnadskurs eller få hjälp av en tränare. Om han inte är understimulerad kan han vara osäker/rädd av sig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.