Övrigt

Underlätta för synskadade

2009-06-29 10:33 #0 av: Tatsja

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-06-29 10:36 #1 av: Tatsja

Detta gäller även för de som är dyslexiker. Att läsa en text utan nytt stycke med jämna mellanrum, blir för jobbigt. Även om man inte har något läsfel, så orkar man inte göra det jämt. Det blir för "grötigt".

Då förlorar trådskaparen det som den vill framföra, då man scrollar ner och ser vad andra svarar istället för att läsa hela texten.

Så tänk på att göra nytt stycke i din text, så alla kan läsa den.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-06-29 20:49 #2 av: angelica75

Håller med dig Tatsja. Är det långt och inga stycken så orkar man inte läsa allt.

Anmäl
2009-06-30 08:25 #3 av: Tatsja

Och då har trådskapare förlorat det den vill framföra. Jag har inga läsproblem, förutom läsglas då, men jag finner det väldigt jobbigt med dessa långa stycken. Inte ens en ny rad har de gjort.
Man kan göra lite så här också.
Ny rad alltså.

Fast glöm inte nytt stycke ibland.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-11-25 08:05 #4 av: Tatsja

Vill putta detta igen, då jag märker att det fortfarande finns de som använder förkortningar och egna smilysar.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.