2011-06-13 13:39 #0 av: LinaK

Visst är sommaren härlig och bjuder på mängder av roliga aktiviteter och resor. Men en sak man måste tänka på är att både skydda sig själv och sin hund från de otäcka odjuren fästingar. Vissa av dem kan faktiskt bära på smittsamma infektionssjukdomar.

OM FÄSTINGEN

Fästingen lever främst i Götaland och Svealand, men i vissa begränsade områden längs med Norrlandskusten kan dom också förekomma. På skuggiga platser med hög luftfuktighet och tät undervegetation trivs fästingarna som bäst. När termometern visar 4-5 grader så kan faktiskt fästingen överleva och aktiveras, så därför så är "fästingsäsongen" ganska så lång i de södra delarna av Sverige.

Som du säkert vet så angriper fästingen de flesta levande varelserna, människor, hundar och andra djur.
Har man otur kan fästingen bära på smittsamma sjukdomar som borrelia och anaplasmos (förra namnet: ehrlichios).

Klicka för stor bild
BILD: www.fotoakuten.se

BEHANDLINGEN

Du bör, när du vet att du och din hund vistas i fästingrika områden, behandla din hund med något slags fästingmedel som kan förebygga dessa smittor en fästing kan medföra. Det finns fästingmedel att köpa på apoteket och det finns olika medel man kan använda till sin hund. Vissa medel måste man behandla flera gånger under fästingperioden medans andra räcker under hela säsongen. Det finns tillexempel droppar som man droppar i hundens nacke, halsband och olika sprayer. Men tänk på att även om du har ett fästingmedel på din hund så är det bra att varje dag gå igenom hundens päls så att det inte har fastnat en fästing i alla fall.

Skulle du hitta en fästing som sitter fast i hundens hud, plocka snabbt bort den. Finns olika fästingplockar att köpa idag, tillexempel; Kofoten & Fästingsnaran. Annars fungerar det bra med en vanlig pincett. Men var noga så att hela fästingen följer med, annars kan det bildas infektioner i huden.

SYMPTOM PÅ FÄSTINGBURNA SJUKDOMAR
(borrelia och anaplasmos)

Smärtor i leder kan förekomma, även hälta och feber är inte ovanligt.

Kontakta din veterinär snarast om du tror att din hund har smittats av en fästingburen sjukdom, detta är inget du själv kan behandla hemma.

Löpsedelsbild: www.fotoakuten.se

KÄLLOR: http://www.hundportalen.se/borrelia.asp
http://www4.apoteket.se/privatpersoner/djur/sidor/Hund_Hudopals_Ohyr