Allmänt

Inför valpens hemkomst

2011-06-13 13:52 #0 av: LinaK

När du äntligen beslutat dig för att en valp är rätt val för dig så finns det vissa förberedelser man måste tänka på innan det nya lilla livet ankommer till erat hem. Först och främst måste man se till att valpen inte har möjligheter att skada sig på diverse ting som kan förekomma i ett vanligt hushåll. Man måste också tänka på vilka prylar man kan tänkas behöva innan valpen har kommit hem. Här kommer en lista med saker du bör tänka på.

FAROR I HEMMET:

- Inga rengöringsmedel ska stå inom räckhåll för valpen.

- Utrymmen där valpen kan fastna eller skada sig ska avgränsas
(vanliga kompostgaller är jätte bra att avgränsa med, både billigt och effektivt)

- Göm undan alla mediciner så inte valpen kommer åt dessa.

- Synliga elkablar och sladdar bör gömmas så att inte valpen kommer åt att bita på dem.

- Mat som kan vara skadlig för valpen bör förvaras oåtkomligt. (choklad och lök tillexempel)

- Sedan finns det ju sådant du kanske är rädd om tillexempel mattor, kläder och andra prydnadssaker, se till att gömma sakerna under tiden som valpen är liten.


Foto: Rebecka Jonsson

INKÖPSLISTA:(exempel på vad som kan tänkas behövas)

- En skön bädd valpen kan ligga i, men du behöver nödvändigtvis inte köpa en dyr bädd i början. Valpen kommer förmodligen att tugga och kanske även kissa i bädden. En bädd med tvättbart överdrag är att rekommendera.

- Mat och vattenskålar, rostfria skålar är lätta att rengöra men det finns ju en hel uppsjö av matskålar att köpa i djuraffären. Se till att inte köpa allt för djupa skålar i början, en valpnos är inte lång!

- Halsband och koppel, hör dig för med din uppfödare vad han/hon rekommenderar. Ett vanligt nylonhalsband med snabbknäppe är smidigt när man har en valp som behöver ut och göra sina behov fort.

- Leksaker, en djungel av leksaker möts man oftast av i djuraffären. Man behöver inte köpa det dyraste eftersom leksaken förmodligen kommer att vara sönderbiten efter någon vecka eller månad. Mjukdjur (var noga så att valpen inte biter sönder mjukisdjuret och äter av stoppningen), fleeceleksaker och liknande fungerar alldeles utmärkt.

- Tuggben är att rekommendera till en valp med kliande tänder. Försök att köpa tuggben som det inte blir små bitar utav, det kan lätt fastna i valpens hals.

- Bur att ha i bilen, här finns det också en himla massa att välja emellan. Tygburar och stålburar brukar vara det vanligast förekommande. Finns även bilsele man kan ha. Använd då en som är krocktestat (typ AllSafe bilsele)

-Foder och hundgodis. Eftersom valpen är van vid fodret den fick hos sin uppfödare, är det att rekommendera att köpa hem samma foder i början. Vill man byta foder till valpen är det bra om det sker succesivt. Ett hundgodis som är mjukt att tugga på är väldigt bra att ha hemma. Men tänk på att inte ge för mycket godis i början, en valpmage är känslig!

-Kam och borste, hör med din uppfödare vad han/hon rekommenderar just för din ras. Detta kan variera.

- Ett första hjälpen kit som kan innehålla tillexempel: gasbindor, blodstoppande medel, bandage, kompresser med mera. Annat som är bra att ha hemma är klosax, fästingplockare, pinsett, tandborste och hundtandkräm.

- Se till att försäkra din valp innan den har anländit, jämför försäkringar hos olika bolag så kommer ni snart hitta den försäkringen som passar er bäst.

Söta havanais valpen Benji 7 veckor.


Det sista man måste tänka på är att ha tålamod, för utan det kommer man inte långt med en valp Skrattande

Lycka till!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-06-13 14:32 #1 av: Sophie&Segra

Superbra artikel Lina! Skrattande

Mvh, Sophie www.teamsegra.wordpress.com
Sajtvärd på Brukshundraser & medarbetare på Problemhundar.

Anmäl
2011-06-13 14:35 #2 av: LinaK

Tack Sophie! Skrattande

Säg gärna till om ni tycker att det fattas något, eller om ni har några övriga synpunkter.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.