Annons:
Etikettallmänt
Läst 10682 ggr
Elcyion
2011-11-20 12:55

Blodspår nybörjare-anlagsklass

Grundtanken med att utbilda hundar att spåra blod, är att kunna spåra upp t.ex skadeskjutet eller trafikskadat vilt. Idag används blodspår som ren aktivering/berikning för många av våra hundar. Blodspår och viltspår är i grunden samma sak, men det kallas viltspår i skarpt läge. En av de bästa sakerna med blodspår är att grenen är öppen för alla hundar att träna/tävla, och alla tävlar/eftersöker på samma villkor.

För att komma igång med viltspåret är det lite förberedelser som behövs:

* Skank/klöv
* Snöre till klöven (bomullssnöre är billigt och hållbart)
* Flaska (eller motsvarande) att ha blodet i under spårläggandet
* Blod
* Ev. tillstånd från Jordbruksverket (förklaring kommer längre ner)
* Markägarens tillstånd
* Snitslar (frivilligt)
* Någon form av lina och sele att spåra i

Foto: Yatsy av tezzla på ifokus

En skank är klöven och en del av benet. Skanken kan ofta användas upprepade gånger, om du tar hand om den på ett vettigt sätt. Detta gör du genom att frysa skanken omgående när du får hem den (om den inte redan är fryst) och sedan låta den ligga i frysen utom under själva läggandet/spårandet. När hunden sedan har hittat skanken är det bara att stoppa in den i frysen igen. Skanken går bra att använda tills den börjar lukta illa.

När du lägger spåret ska klöven släpa i marken bakom dig. Enklast är att ta ett bomullssnöre (t.ex steksnöre), knyta en ögla i ena änden och knyta fast skanken i den andra. Sedan drar du igenom öglan i t.ex byxorna/bältet och drar igenom skanken genom ögla. Då sitter skanken fast i dig och du kan koncentrera dig på spårläggandet.

Här har jag använt en vanlig 5 dl petflaska som jag har haft två korkar till. Den ena korken har jag slagit en spik rakt igenom och den andra korken är hel. När jag ska använda flaska ute, byter jag kork till den med hål i och vänder upp och ner på flaskan.

Blod kan du köpa på t.ex mataffären. Det finns olika åsikter om vilket blod som är det bästa att spåra med, och det är även ganska stor priskillnad på t.ex nöt- eller grisblod. Nötblodet sägs lukta mer (lättare att spåra) men måste vi alltid välja det "enklaste" alternativet?
Se uppdatering längst ner!

Har du tillgång till blod från vilt, får du lov att använda detta utan tillstånd. Men djuret ska enligt din uppfattning vara helt friskt. Du ska med andra ord inte medvetet använda blod från sjuka djur som kan sprida smittor i naturen.

Vilken typ av blod du än väljer, behöver du även tillstånd från markägaren.

På många sidor står det att du ska snitsla ditt spår med olika typer av snitslar för att lättare se var du har gått. Personligen försöker jag lägga spår utan snitslar, då risken finns att jag omedvetet styr hunden eller att hunden lär sig att gå efter snitslarna istället för spåret. Samtidigt kan det vara en fördel att se var du har dragit spåret om din hund tappar bort det. Väljer du att använda snitslar, var noga med att försöka sätta dem högt upp och på det sättet minimera risken att hunden ser dem.
Vare sig du väljer att använda snitslar i spåret eller inte, kan det vara en fördel att markera ut spårupptaget (där spåret börjar) för att lättare hitta det när du kommer tillbaka med din hund.
Snitslarna löser du enkelt genom att köpa färgade plastband, klippa dem i 20cm remsor och knyta fast i klädnypor. Du kan även använda olika färger för att markera ut var svårigheterna ligger och vilken typ av svårighet som din hund stöter på (t.ex vinkel eller bloduppehåll).

En sele som sitter bra är A och O. Den stör hunden minimalt under spårarbetet. En s.k. spårlina är också att föredra. Det finns flera olika prisklasser, men du får helt enkelt vad du betalar för. Personligen anser jag att de plastade spårlinorna är de bästa att använda. Detta för att de linorna inte bränner i händerna, syns bra i naturen och trasslar mindre än oplastade.
Det finns även speciella spårhalsband, som är att föredra i vissa situationer om hunden används till praktiskt eftersök.

Vad ska jag tänka på?

Att lägga ett spår är lättare än vad det för många låter. Hur och var du lägger spåret är nyckelkunskaper som gör att din hund får ett spår som passar just den. Olika underlag och liggtider (hur lång tid spåret ligger innan ni går det) är vanliga parametrar att ta hänsyn till. Även hur spåret ser ut (med t.ex vinklar och bloduppehåll). När du lägger ditt första spår, är 100 meter (ca. 125 steg) en ganska bra längd att börja med. Många tycker att det låter väldigt långt för en oerfaren hund, men det finns en tanke bakom. En oerfaren hund kan dels ha svårt att ta upp spåret, men även att kunna arbeta fokuserat. Många hundar ångar på i början av spåret, och innan de har fattat galoppen kommer spårslutet. Men ett avstånd på ca. 100m hinner de flesta hundar ta upp spåret, ånga på för att sedan gå ner intensitet och börja spåra.

Det finns gratis spårkartor att ta del av, och nedan ger jag en snabb sammanfattning av de jag har:

Lektion 1: Ett rakt spår ca. 100m långt

Lektion 2: 1 st 90 graders vinkel, ca 200m långt

Lektion 3: 2 st 90 graders vinklar, ca 300m långt

Lektion 4: 3 st 90 graders vinklar och 2-7 steg bloduppehåll, ca 400m långt

Lektion 5: 2 bloduppehåll 10 resp 15 steg, 4 st 90 graders vinklar, ca 500m långt

Lektion 6 (Anlagsklass): 5 st 90 graders vinklar, 2 st bloduppehåll 15-20 resp 10-25 steg, ca 600m långt

Anlagsklass är den första tävlingsklassen inom blodspår. Är du intresserad av att tävla, är det bra om du läser igenom tävlingsreglerna först för att sedan lägga spåret på samma sätt som det läggs i tävlingssammanshang.

När hunden klarar av första lektionen klockrent, är det dags att gå vidare till nästa. Det är viktigt att inte skynda för fort, då du annars riskerar att få backa i träningen.

Lägger du flera spår, ska det vara minst 100m mellan spåren där de ligger som närmast. Du bör även ha minst 100m på varje rak spårsträcka för att minska risken för att hunden ska gena/byta spår.

Vinden kan även den ställa till med problem. Detta är något du bör hålla koll på om du har en orutinerad hund, eftersom vinden kan flytta spåret flera meter i sidled.Motvind gör även att spåret blir mer luftburet vilket kan skapa en situation där hunden går på luftvittringen istället för spåret. Medvind ger motsatt effekt.

Det är viktigt att rekognosera lite innan spårläggandet, och få en grundläggande uppfattning av hur terrängen ser ut där du kommer att lägga. Det här ska vara något som hunden tycker är kul, och det blir ingen bra start om spåret är för svårt i början.

Lätta underlag:

Mossa/barr/annat fuktigt (men inte blött) underlag. Tänk på att löv kan göra det väldigt svårt om de blåser bort (och då för blodet med sig).

Mellansvåra underlag:

Högt gräs/kalhyggen/annan mer svårframkomlig terräng.

Svåra underlag:

Sten (berghällar)/vägar/aktiva viltstigar/om spåret korsar en bäck.

Det finns flera sorters terräng som kan försvåra/förenkla, men de ovan är de vanligaste vi har tillgång till.

Hur lägger jag ett spår?

Ta med dig blodet och skanken ut i skogen. Det är ofta bra om du har ett par vädertåliga skor på fötterna alt. stövlar. Bind fast skanken i dig (men håll den i handen tills du kommer fram till där du vill att spåret ska börja). Släpp ner skanken bakom dig, öppna flaska med blod, och droppa rikligt i spårupptaget (där det är tanken att hunden ska hitta spåret). Det kan vara en fördel att skrapa i marken med klöven, för att det ska vara lättare att se var spåret börjar och skapa en stark doft till hunden. Sedan börjar du gå rakt fram och droppar blod med ungefär en steglängds mellanrum. Skanken lämnar automatiskt ett spår efter dig. När du har gått dina 125 steg, gå till närmaste träd (eller motsvarande), dra skanken fram till dig och bind fast den i trädet (gärna en liten bit upp för att skydda den från vilda djur).

Du kan även binda fast skanken i samma arm som du har flaskan med blodet i och sedan sträcka armen rakt ut från kroppen för att ha ett “renare” spår (mindre människodoft).

När du har avslutat spåret (knutit fast skanken) tar du ett gigantiskt kliv framåt och går tillbaka i en stor halvcirkel. Du bör inte gå närmare än 100m från det lagda spåret på vägen tillbaka. Nu är det bara att vänta. Spåret bör ligga i minst 2 timmar innan det tas i bruk. Detta för att det mest av din egen doft ska hinna försvinna.

90 graders vinkel: Du lägger spåret i en skarp sväng åt antingen höger eller vänter. Tänk på att det kan vara enklast att lägga varannan höger och varannan vänster för att inte trampa för nära det gamla spåret.

Bloduppehåll: Du går precis som vanligt, men blodar inget på ett visst antal steg. Skanken ska fortfarande släpa i marken.

Några sista råd

Vilken tid på dygnet du lägger ditt spår spelar också roll för hur svårt det blir. Ligger spåret på tiden då mycket vilt är i rörelse, kommer de med största sannolikhet att korsa ditt spår, och på det viset skapa distraktion hos din hund.

Att spåra ska vara kul. Därför är det viktigt med en belöning i slutet som hunden tycker om. För många hundar är det en bra belöning att få lov att bära hem skanken. Andra hundar (allrahelst de som är nybörjare) kan tycka att skanken är läskig. Vissa hundar älskar att ha dragkamp med skanken. ALLA uppskattade belöningar är bra belöningar. Om du inte vet hur din hund kommer att reagera, kan det vara bra att ha med sig favoritleksaken i fickan den första gången. Ska du inte tävla, kan du lägga tex några köttbullar i slutet på spåret istället för skanken.

fotograf: smurfan-13 på ifokus
Foto: smurfan-13 på ifokus

Lycka till med spårandet!

Länkar:

Information från jordbruksverket
SKK tävlingsregler

F.r.o.m 1 februari 2015 har kravet på tillstånd för att använda blod från mataffären upphört.

Medarbetare på jack russel terrier

Annons:
LinaK
2011-11-21 09:09
#1

Väldigt spännande artikel måste jag säga, man blir nästan lite sugen på att börja. Men jag undrar lite vad ni tror angående min russell, han har noll viltintresse idag, om jag skulle börja med blodspår eller liknande kan hans intresse för vilt väckas till liv?

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Eskimonica
2011-11-21 10:28
#2

Jag tycker inte att intresset för vilt ökar då man börjar spåra, snarare kan det minska något då hunden ska lära sej att i sele, lina och att matte ger kommando får jag spåra annars är det inte ok.

Klart du ska börja spåra, det är otroligt roligt och en mkt bra aktivering för aktiva russlarGlad

www.myrvangs.se

Elcyion
2011-11-21 18:29
#3

#2 Jag håller inte med. Jag hade en greyhound innan, och de är "maniska" på att jaga. Min var definitivt inget undantag. Men naturligt jagar de bara med synen. Försvinner bytet ut blickfånget (tex gömmer sig) slutar de att jaga. De som kört mycket spår får ofta vinthundar som jagar med BÅDE syn och nos. Då är det extremt knivigt att ha dem lösa på annat än väl inhägnat område.

#1 Vill du inte öka viltintresset, borde du kunna krydda tex ett personspår med blod. Med andra ord att du lägger ett viltspår utan skank. Du kan få svårt att göra bloduppehåll, men det kan du kompensera med att göra längre/klurigare spår.

Medarbetare på jack russel terrier

LinaK
2011-11-29 12:39
#4

#3 Intressant! Ska kolla upp lite det här med var man får tag på blod, och så skaffa tillstånd isåfall såklart.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Mr_Si
2013-12-08 17:10
#5

Den absolut bästa aktiveringen för min hund :) hon är aldrig så lugn och nöjd som efter vi lagt ett spår åt henne :)

Upp till toppen
Annons: