Foder & tillskott

Vad är ett bra foder?

2011-12-13 19:39 #0 av: Elcyion

Med jämna mellanrum dyker det upp diskussioner på olika forum om vad som är det bästa fodret att ge. Självklart vill vi alla ge våra hundar det de mår bästa av, men det är inte alltid lätt att veta vad det är. Därför går jag i den här artikeln snabbt igenom vad du bör tänka på när du tittar på hundfoder på marknaden.

För att kunna ta reda på vad som är den bästa kosten för våra hundar behöver vi ta i beaktande var ifrån hunden härstammar. Som vi alla vet kommer hunden från vargen. Hund och varg skiljer sig mycket åt, men något som inte är nämvärt förändrat är hur matsmältningssystemet ser ut och fungerar.

Vargen är precis som hunden en Carnivor (köttätare). Hunden har under domectiseringen gått över till att mer och mer bli en omnivor. Vad innebär det på svenska? Vargen får större delen av sitt näringsbehov tillgodosett från bytesdjurens kroppar, men de äter även magsäcken som innehåller delvis smälta växtdelar. Hunden har samma bakgrund men har utvecklats under tiden som vi har haft den som tamdjur och är inte längre lika specialiserad som vargen.

Med andra ord borde våra hundar äta ungefär samma sak. Men hur många gör det egentligen? Foderföretagen är experter på att sälja in sina produkter. De skickar ut säljare som är utbildade på att sälja just deras foder, och vi köper det rakt av. Hur många av oss går in på en elektronikbutik, får tag på en säljare och tror blint på det denne säger? Där är vi helt medvetna om att det är deras jobb att sälja oss saker och granskar det de säger kritiskt. Det är dags att vi gör samma sak för våra djur!

Om vi tittar på vad vargen äter kan vi snabbt konstatera att den inte äter spannmål (ibland minimala mängder om bytesdjuret råkar ha spannmål i magsäcken). Tittar vi på de flesta torrfoder på marknaden idag innehåller de ganska stora mängder spannmål. Det krävs en viss mängd stärkelse för att kunna forma kulorna i torrfodret. En billig och enkel källa till detta är spannmål. Men det går även att lösa med tex stärkelse från grönsaker, vilket några få fodertillverkare har tagit fasta på.

Personligen gör jag egen mat till min hund. Detta av två anledningar. Dels tror jag på barf (Biologiskt Anpassad Rå Föda). I min mening finns det inget bättre foder att ge. Den andra är att på kattsidan ser torrfodermarknaden ännu sämre ut. Därför gör jag egen mat till mina katter sedan något år tillbaka. Då kan jag lika gärna barfa hunden också.

Foto: Challesengla på ifokus


Vad borde min hund äta?

Vi har slagit fast att hunden kommer från vargen, och att vargen övervägande äter kött och organ. Det är även detta som du borde eftersträva i ditt sökande efter foder till din hund. Många av oss vet att fett och preotein är bra för våra hundar, men hur många av er tänker på vilken källa som ligger bakom? För att hunden ska kunna ha ett optimalt upptag av bl.a fett och protein behöver det komma från en animalisk källa. Men animaliska källor är mycket dyrare än de vegetabiliska, och alla foderföretag är vinstdrivna.
Här nedan listar jag innehållet på Royal Canin Energy 4800 (högenergifoder) för att förtydliga vad jag menar. Vi börjar med att titta på fodrets analys.

Analys:

Protein (%) 32,0
Fett (%) 30,0
Aska (%) 7,9
Stärkelse (%) 18,0
Råfiber (%) 3,1
Vattenhalt (%) 9,0
Kostfiber (IE/kg) 6,0
Linolsyra (IE/kg) 6,0
Energi (kcal/kg) 5.375,0

Analysen gör en första bild av hur bra fodret är. Vi vill ha en ganska hög andel protein och inte en allt för låg mängd fett. På det sättet ser det här fodret bra ut i analysen. Då är det dags att ta en närmare titt på innehållsförtäckningen.

Innehållsförteckning:

Köttmjöl (fågel), Animaliska fetter, Ris, Vetegluten[1], Vegetabiliska oljor (inkl. kokosfett), Torkat fågelköttsprotein, Mineral näringsämnen, Fågellever, Betmassa, Ärtkli, Fiskolja, Psylliumskal och frön, Frukto-oligosackarider (FOS), Kelaterade spårämnen, Hydrolyserad jäst (källa för mannan-oligosackarider), L-lysin, Taurin, L-karnitin, Glukosaminklorid, Kondroitinsufat, Tagetesextrakt (rikt på lutein), Vitamin

Vi börjar med att lista de animaliska källorna:

Köttmjöl (fågel)
Animaliska fetter
Torkad fågelköttsprotein
Fågellever
Fiskolja

Sedan kommer de vegetabiliska källorna:

Ris
Vetegluten
vegetabiliska oljor (inkl. kokosfett)
Betmassa
Ärtkli
psylliumskal och frön
Frukto-oligosackarider (FOS)
Hydrolyserad jäst

De tre första ingredienserna är det som fodret består mest av. I just det här fodret är det köttmjöl, animaliska fetter och ris. Men på en hedrande fjärdeplats kommer vetegluten. Gluten är rent vegetabiliskt protein. När du har tagit bort alla andra ämnen förutom proteinet är det gluten du har kvar. Nu går det inte att säga hur mycket av proteininnehållet som skulle försvinna om vetegluten togs bort, eftersom de inte har angett hur mycket de har haft i av de olika ingredienserna. Men bara att de använder gluten är för mig en varningsflagga. Varför måste de tillsätta gluten för att få upp proteinhalten?

Betmassa och psylliumskal/frön är för att främja en normal tarmfunktion. Våra tamhundar kan idag med sin övervikt, för lite motion och felutfodring (beroende på vem du frågar) få problem med sin tarmfunktion. Tex kan dom bli väldigt hårda i magen.

Om vi nu tittar på ett annat foder som enligt mig har ett bättre innehåll. I det här fallet har jag valt Standardt normal:

Analys:

Protein 24% (därav animaliskt protein ca. 89%)
Fettinnehåll 16%
Vatten 10%
Växttråd 1,85%
Råaska 6,5% (därav kalcium 1,75% Fosfor 1,2%)
Nfe (Kolhydrater) 40,65%

Den här analysen har långt ifrån lika högt innehåll av protein och fett som den ovan. Men det är här det börjar bli roligt! 89% av proteinet i fodret kommer från animaliska produkter. 100% av fettet kommer från animaliska produkter.

Innehållsförteckning:

Ris, bearbetat animaliskt protein (lamm), bearbetat animaliskt protein (gris), animaliskt fett (ister), blodmjöl (gris), öljäst, morotsflingor, animaliska biprodukter (ben & broskmjöl), laktosreducerat vasslepulver

Åter igen börjar vi med de animaliska källorna:

Bearbetat animaliskt protein (lamm och gris)
Animaliskt fett (ister = gris)
Blodmjöl (från gris)
Animaliska biprodukter (ben och broskmjöl)
laktosreducerat vasslepulver

Vegetabiliska källor:

Ris
öljäst
morotsflingor

Riset behövs för att få fram stärkelsen som gör att det går att forma kulor. Öljäst innehåller mycket vitamin B. Hur upptaget är på just det, låter jag vara osagt.

I utopins värld hade det varit lag på att alla foderföretag skulle lista sina ingredienser på samma sätt som Standardt. Hur ska vi konsumenter kunna göra en rättvis jämförelse mellan två olika foder om vi inte kan se vad som kommer från animaliska/vegetabiliska källor?


Foto: Elcyion på ifokus

Måste jag göra egen mat?

Ovan har jag gett er förkunskaperna av hur du läser av en foderförpackning, men vad ska du sedan göra med kunskapen? I min värld finns det inget som slår att barfa (göra egen mat), men jag vet också att alla inte kan/vill/har möjlighet att göra det. Det finns ändå massor av saker som du kan göra för att ge din bästa vän en god grund att stå på. Har du möjlighet att ge färskfoder? Det är ett komplett fruset foder som är baserat på kött (även om många av tillverkarna även blandar i spannmål). Både barf och färskfoder kräver frysplats som alla inte har. Allrahelst inte om du har stor(a) eller flera hundar.
Men även på torrfodermarknaden finns det saker som du kan aktivt välja/välja bort. Välj ett foder som innehåller mycket animaliska produkter och minimaliskt med spannmål. Skulle du ha en hund som har lätt för att bli hård i magen finns det små saker som du kan göra hemma för att hjälpa till att hålla magen igång. Tex små mängder vegetabilisk olja (tex mat-/rapsolja), grov/finrivna morötter eller andra grönsaker/rotfrukter som innehåller fibrer. Även linfrön/psylliumfrön som har varit blötlagda en längre tid kan användas.

Löpsedelsbild: tezzla

Källor:

http://standardprodukter.se/hundfoder-om-standardt.html
http://www.drianbillinghurst.com/#
http://www.youtube.com/watch?v=G3wLTlqnMMg
http://barf.ifokus.se/

Anmäl
2011-12-15 12:50 #1 av: LinaK

Verkligen intressant artikel!

Anser du att Standardt är en utav de bästa torrfodrena?

Jag ger mina orijen som jag förstått många anser som bra, tycker dom är fina i hullet och fin päls har dom fått. MEN dom fiser så otroligt mycket Obestämd Därför ser jag mig om efter ett annat torrfoder och skulle behöva lite tips. Jag försöker hitta återförsäljare av färskfoder här i närheten också. Så jag tänkte ge hälften torrfoder och hälften färskfoder. Det skulle funka va?

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-12-15 13:03 #2 av: Elcyion

Visst funkar det att blanda 50/50. Standardt är en av de bättre torrfoderna på marknaden. Orijen, taste of the wild och ziwi peak är helt spannmålsfria. Dock är jag lite lurig på ziwi peak eftersom de har tillsatt grönläppad mussla som används för att behandla reumatiska besvär. Hur påverkar det en hund som inte har den typen av problem? Just på det är jag för dåligt insatt.

Foderbilen har just nu en drive på taste of the wild. Ca. 200:- rabatt på 13 kg. Vilket foder som är bäst är svårt att säga. Det ändrar sig med jämna mellanrum. = när tillverkaren kommer på den ljusa idéen att de vill få in mer pengar. Det viktigaste är att ha någorlunda koll på vad en hund behöver och hur du rätt läser en foderförteckning.

Om jag ska jämföra vilket foder jag anser har bästa pris, är det helt klart Standardt. Där kostar en säck på 13 kg 445:- Motsvarande säck (13,61 kg) hos taste of the wild kostar 739:- Men sen beror det väldigt mycket på hur stor hund du har, vilka ekonomiska förutsättningar du har osv vilket foder du väljer i slutändan. Idag skulle jag rent ekonomiskt inte ha några större problem att välja taste of the wild. Men på tiden jag hade en greyhound som åt 9 dl/dag hade det inte fungerat.

Anmäl
2011-12-21 00:52 #3 av: SaraC

En väldigt bra artikel!

Är du intresserad får du gärna lägga in den även på mina sajter! Kontakta mig i så fall via PM Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-04-30 06:41 #4 av: vallhund

Det bäta torrfodret är i min mening Ziwi Peak o K9 Naturals, bäda finns på Animailen (fd foderbiken), däär det oxå går att jamföra foder. Nackdelar att de tillverkas på andra sidan jordklotet.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2012-05-08 11:13 #5 av: lil-sis

Min får nästan bara BARF numer. Fin i päls muskler osv. Och fin avföring. Och VÄLDIGT glad hund :d

Anmäl
2012-08-20 10:57 #6 av: Gullan_J

Intressant!:) Jag ger min Jrt Pedigree Junior/valp foder, tycker det funkar bra för hennes matsmältninng, lagomt stora bitar, blir fin i pälsen osv. Men ibland ger jag henne även tex sockerfria flingor och mjölk, kyckling och ris mm. =)

Anmäl
2012-08-20 12:33 #7 av: Elcyion

Det är svårt med små hundar. De flesta foder som har lagom små bitar innehåller (i mitt tycke) alldeles för mycket spannmål.

Den synligaste skillnaden på det fodret du ger och ett med mer kött vs. spannmål är att du skulle få en bättre muskeluppbyggnad på ett foder med mindre spannmål i. Samtidigt är det viktigare om du aktivt använder hunden till något där kroppen måste vara i fysiskt topptrim (tex WP, jrt race, agility...)

Men jag förstår inte meningen med att ge honom mjölk och sockfria flingor? Riset kan jag förstå om han är risig i magen och kycklingen som proteinkälla.

Känner att min formulering kanske blev lite negativ, men kommer just nu inte på någon bättre. Jag menar inte att nedvärdera, men skulle gärna vilja veta bakgrunden till det jag undrade ovan Glad

Anmäl
2012-08-20 13:17 #8 av: Gullan_J

#7, Jo, jag vill variera hennes mat lite ibland, alltså inte ge henne bara torrfoder, ibland ger jag lite blötfoder blandat på torrfodret. Och hon är väldigt kräsen, kan vara svårt att hitta foder som hon äter. Så det funkar att ca 2 ggr i veckan ge tex kyckling och ris till middag, för då blir det lite variering och fodret blir godare igen:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.