Aktivering

Vardagsaktivering inomhus

2012-01-30 19:36 #0 av: LinaK

Jack russelln är en ras som gillar att jobba med huvudet, mental aktivering är oftast den aktivering som tröttar ut en russell bäst. I denna artikel kommer jag ge lite olika tips på några lätta och enkla aktiveringsövningar som man kan utföra inomhus.

Att aktivera sin hund är något många glömmer, många tror att det räcker med att gå långpromenader men många hundar kräver mer än så. Tillexempel våran härliga ras jack russell terrier, detta är en hundras som kräver (med vissa individer som undantag) mer hjärngympa och aktivering än fysisk aktivering. Att aktivera sin hund stärker banden mellan förare och hund, och man får en trött och nöjd hund.

TRIX

Jack russelln är en väldigt lättlärd ras och det är inte omöjligt att lära den olika trix, här kommer en lista med lite olika förslag på trix:

- Snurra åt höger (Kommando: Snurra)
- Snurra åt vänster (Kommando: Spinn)
- Rulla runt
- Sitta vackert
- Dansa
- Promenera på två ben
- Vinka och vacker tass
- Give me five och give me ten
- Krypa
- Backa
- Pang: död hund!
- Hoppa upp i famnen
- Skall
- Puss
- Buga
- Slalom mellan benen
- Stänga skåpsluckor och dörrar
- Tända och släcka lyset


"Vinka" brukar vara ett uppskattat trick hos hundarna

GODISSÖK

Mycket uppskattad aktivering, man kan gömma hundens favoritgodis för mer motivation (något som brukar gå hem: korv, blodpudding, köttbullar med mera)
Börja med att gömma godbitarna på lättillgängliga ställen där det är lätt för hunden att finna godbitarna, sedan kan du med tiden successivt öka svårighetsgraden och gömma på mer svåråtkomliga ställen tillexempel uppe på möbler (ska givetvis inte vara stora möbler, tänker mer tv-bänk, stolar) och under saker under mattor brukar vara klurigt. Försök att gömma på lika ställen hela tiden, en jack russell är smart och brukar lista ut var matte eller husse brukar gömma godiset annars.

ANVÄNDA TASSAR OCH MUN

Det finns mängder med aktiveringsleksaker och aktiveringsspel ute på marknaden idag, dessa kostar en hel del. Att aktivera sin hund mentalt behöver inte kosta pengar utan man kan använda sig av det man har hemma.

- En tom petflaska är utmärkt att fylla med godis och sen får hunden putta och buffa på den hur bäst den vill, försök att få hunden att använda sina tassar istället för att bita på flaskan (OBS! Håll hunden under uppsikt så inte flaskan går sönder)


"Hur får man ut godiset ur den här?"

- En tom toa/hushållspappersrulle är utmärkt att gömma godis i, här får hunden använda sina tänder och tassar för att få fram godiset.


Hushållspappersrulle/toarulle är bra att gömma godis i

- En tom äggkartong blir utmärkt att gömma godis i, likaså en vanlig kartong (typ en ursköljd mjölkkartong eller en tom pastakartong) kan man lägga i ett gäng godisar och hunden får kämpa för att få fram godiset.


En tom äggkartong är väldigt rolig

- Om man tar en liten plastmugg och fyller den en liten bit med leverpastej blandat med foderkulor eller något annat gott godis och sedan lägger in den i frysen tills det är helt genomfryst har hunden sysselsättning en bra stund. Man kan även ta ett gammal märgben där märgen är urgröpt eller uppäten och fylla på med leverpastej eller mjukost och sedan frysa in. Detta är mycket uppskattat varma sommardagar.

- En burk som man vänder upp och ned med godis under kan vara riktigt klurigt för en hund, efter ett tag ser man hur hunden kommit på ett bra sätt att få bort burken.

ATT FÅ TÄNKA IGENOM SINA BESLUT

Att verkligen få tänka över sina beslut är bra att träna med sin hund. Här tänker jag att man tillexempel ska få hunden att låta bli en godis fast den är väldigt lockande.

- Lägg eller sätt hunden på golvet, lägg en godis framför hunden och försök få hunden att inte ta godiset (mitt kommande brukar vara “nej”) I början får man köra väldigt korta stunder då det kan vara en svår övning i början för godissugna vovvar. När man är nöjd med övningen ger man kommando till hunden att det är okej att ta godbiten. När hunden lärt sig denna övning ser man hur hunden koncentrerar sig på sin matte/husse i väntan av att få kommandot den väntar på. Här kan man också försvåra övningen genom att lägga godiset på hundens tass (förutsatt att den ligger ned)


Den som väntar på något gott...

- När hunden lärt sig att man inte får ta en godis som ligger på golvet utan kommando, så kan man försvåra det hela och så sätter man hunden på golvet och så går man några steg framåt och lägger godisen mitt på golvet helt synlig, sen går man själv några steg framåt bort från godiset och hunden. Nu sitter hunden mitt emot en med godisen emellan hund och förare. Sen ropar man in hunden och då ska hunden alltså inte ta godisen i mitten, ser man att hunden är på väg att ta godiset så säger man “Nej” eller något kommando som hunden vet vad det betyder, när du ser att hunden avstår från godiset så ropa till dig hunden igen och ge beröm sen så kan man ge tillåtelse att ta godisen som ligger i mitten.
Detta får hunden att verkligen tänka igenom sina handlingar innan den utför det, med detta får man en hund som är lyhörd på sin förares signaler.


Fokus, fokus, fokus!

- En annan rolig övning är att lära hunden att skilja på sina leksaker, tillexempel att man ber hunden att hämta sin boll i en hög av flera olika sorters leksaker. Jag brukar börja med att lära in en leksak åt gången, annars blir det alldels för mycket för hunden att ta in. Då börjar man tillexempel lära hunden att greppa bollen och hämta den när du kastar den, och då lägger man till kommandot “Bollen!” Tillslut så kommer hunden förstå att det är bollen som är förknippad med ordet “bollen”. Jag börjar aldrig att lära in en ny leksak innan hunden verkligen lärt sig vad den första leksaken betyder. Sen kan man fortsätta att lära in och sätta ord på leksakerna. När det kommer till själva utväljningsbiten av alla leksaker så brukar jag lägga upp två leksaker åt gången framför hunden. Sen utökar man antalet leksaker när man ser att hunden förstår. Vill man gå ännu längre och försvåra för hunden så kan man till och med lära sin hund att urskilja på färger, tillexempel att man ska lära hunden att hämta den “BLÅA bollen” eller den “RÖDA bollen”

KONTAKTÖVNINGAR

Kontaktövningar i olika dess slag stärker banden mellan hund och matte/husse, dessutom får hunden tänka och lära sig att det lönar sig att ta kontakt med matte/husse i alla lägen.

- Ha en godis i en stängd hand, låt hunden veta att den är där. Ha hunden framför dig. Första gångerna kommer förmodligen hunden kraffsa och nagga med tänderna mot handen. Men ha tålamod! Såfort hunden kollar på upp på ansiktet på en och då ger man hunden sin belöning, har man en inklickad hund så klickar man såfort hunden tar ögonkontakt. Tillslut kommer hunden förstå att det är ögonkontakt som gäller.


Fokus på matte ger snart belöning

- Visa hunden att det finns en godis i handen, och sedan håller man handen och armen rakt ut från kroppen. Hunden kommer förmodligen först fokusera på handen då godiset finns där, såfort hunden tar ögonkontakt så är det snabb belöning som gäller.

- Om hunden kan låta bli att ta en godis som man lägger framför den kan man göra denna kontaktövning. Man lägger godiset framför hunden och ser till att den inte tar godisen (med röstkommande eller handkommando, beror vad man har för kommando) Vissa hundar stirrar sig blind på godiset i väntan på att få ett "varsågod-kommando", vänta tills hunden tar ögonkontakt och då får hunden kommandot att det är okej att ta godiset.

Hoppas någon kommer få användning för några eller flera av dessa övningar, och jag hoppas ni fortsätter vara aktiva med era hundar. För det förtjänar dom!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2012-01-30 22:19 #3 av: em.nord

jättebra artikel! Tänkte flera gånger, åh det ska jag testa, åh det ska jag testa! =D

Mvh Emma, Låt inte rädslan att förlora hindra dig ifrån att spela!

medarbetare på Jack Russell Terrier ifokus

emmans blogg

Anmäl
2012-02-04 19:33 #4 av: Annette

Jättebra tips :)

Vi aktiverar vår lille valp mycket inomhus nu när det är så kallt ute. Har märkt att han är otroligt kvick och lättlärd.


Anmäl
2012-02-05 21:39 #5 av: [Empisen]

Bra artikel! 
Kör dessa övningar var och varannan dag, uppskattas verkligen Glad

Anmäl
2012-02-06 12:11 #6 av: lil-sis

E förstår "nej" men har svårt att springa förbi godisen, har jag stoppat avsikten att ta den på vägen så går han tillbaka till ursprungspositionen och "vågar" sen inte fram. Så det är också ett väldigt bra sätt att träna nivå på!

Anmäl
2012-02-06 15:01 #7 av: stefan Grönlund

Kul att läsa, det mesta av detta kan min hund !!   Har du/ eller någon annan någon erfarenhet av detta:   Min hund (Jack russel 6 år)   Skäller så fort det knackar på dörren, öppnar man så springar han ut, skällandes och hoppande på den som kommer ibland biter han dom (!) Jag blir tokig !!  Annars är han en underbar hund !  Tacksam för hjälpande svar    Mvh  stefan

Anmäl
2012-02-08 02:45 #8 av: Elcyion

premacks princip

Här hemma innebär det att så fort det plingar på dörren så ska Ludde komma till mig och sedan ger jag olika kommandon för trick. När han taggat ner går vi mot ytterdörren. Börjar han skälla igen, går vi tillbaka och får göra trick igen. Tex sitt/ligg/andra superenkla saker.

Klockan är alldeles för mycket märker jag. Ska se om jag kommer ihåg att svara efter några timmas sömn.

Anmäl
2012-02-08 21:45 #9 av: lil-sis

Edwind tror att det kommer en kompis när det plingar på dörren (eller matte, för jag plingar ALLTID när jag kommer) så han blir bara glad och viftar på svansen.

Hade han reagerat annorlunda hade jag betingat signalen med t ex godis (fungerar ju mindre bra när man inte är hemma dock...)

Anmäl
2012-03-09 12:41 #10 av: Toto11

Ett alternativt sätt att låta hunden sluta skälla när det ringer på dörren är att öppna kylskåpet i köket och ge hunden någonting gott. Man kan först träna med två personer där den ena plingar på dörren medan den andra ger godsaker. Till slut får man en hund som rusar in till köket och väntar på gott när dörren plingar. En bonus till de som är hundrädda och kommer på besök hos er =)

Detta tips hittade jag från en av Memea Mohlins bok.

Sen kan man applicera det på andra moment också. I villaområdet jag bor nu i finns många bilar på samma gångväg. Så fort jag hör en bil börjar jag vifta med godiset och när bilen snart åker förbi oss får Toto mumsa något gott. Samma sak gäller mötande hundar, människor o andra djur osv...på så sätt får jag honom att hålla sig där jag vill

Anmäl
2012-03-09 16:58 #11 av: lil-sis

#10

Fungerar om man har en matmotiverad hund. Fungerar inte om man har en som är ointresserad av mat ;)

Anmäl
2012-03-11 09:52 #12 av: Elcyion

Att dela ut godis kan enkelt bytas ut mot att ta fram en speciell leksak och leka med varje gång det plingar på dörren.

Anmäl
2012-03-11 11:39 #13 av: Gunnar08

tack så mkt för jättebra tips. Ska testa många av dessa då min hund aldrig blir trött av bara fysisk aktivitet!

 

Mvh Ansi

Anmäl
2012-04-19 08:03 #14 av: [Kvinna63]

Hej jag har en Parsson! Om jag inte leker med den då leker den med våran andra hund el med leksaker! Sen är jag mycket hemma med mina hundar eftersom jag har bra schema jag ser att dom ej är understimulerade,och behöver därför inte tänka jämt på att dom måste ha hjärn gymnastik,och det tycker jag är bra..för man skall ju trots allt ha sitt husdjur i många år och därför är det bra att hitta den livs stil som passar matte el husse och vovvarna och att alla är nöjda:)

Anmäl
2012-04-21 10:24 #15 av: LinaK

#14 Hejsan, även fast din hund kanske inte kräver hjärngympa så betyder inte det att man kan testa dessa övningar iallafall. Skulle vilja påstå att alla hundar mår bra av hjärngympa. Min bichon havanais kräver inte heller massor med hjärngympa, men jag ser att han tycker det är kul när han får tänka. Och dom blir trötta på ett annat vis Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2012-04-21 16:18 #16 av: [Kvinna63]

Till Lina! Jag menar då jag inte alltid har tid el inte orkar leka med hundarna så aktiverar de sig på eget sätt! Det är själklart att vi gör hjärngympa med våra vovvar... och andra aktiviteter naturligt vis och jag ser ju det att mina hundar inte mår dåligt om jag nu inte jämt aktiverar hjärnan på dem:)

Anmäl
2012-04-23 15:53 #17 av: LinaK

#16 Då missuppfattade jag ditt inlägg Glad Härligt att du tränar med dina vovvar.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2012-06-25 19:23 #18 av: monstermash

Mycket bra artikel, kul med tips även om jag inte har just en jack russel! Glad


Anmäl
2012-08-20 00:19 #19 av: Cerrolyn

Kanonbra artikel.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2012-08-20 14:31 #20 av: LinaK

Kul att ni gillar artikeln Glad Givetvis är dessa övningar även bra för andra raser än jack russell också Flört

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2012-08-20 14:46 #21 av: Cerrolyn

#20 Kan jag få "sno" den till tävlingshundar? (Med andra bilder.) Kyss

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2012-08-20 14:48 #22 av: LinaK

#21 Ja givetvis får du det Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2012-08-20 17:13 #23 av: Cerrolyn

#22 Tack Skrattande

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2012-10-02 00:07 #24 av: Teklabus

Teklabus tackar för jättebra råd och tips!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.