Sjukdom & hälsa

Övervikt hos hundar

2012-04-14 14:14 #0 av: em.nord

Övervikt hos både människor och hundar börjar bli ett allt större samhällsproblem. Onyttig mat och tiden för motion och friluftsliv blir allt mindre på grund av stressade arbetssituationer. Även hundar blir fetare och fetare vissa mycket och andra mindre.

Övervikt hänger ihop med vår egen situation och det samhälle vi lever i. Orsaken till fetma hos hundar är till 90% att hunden får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket den förbrukar. Ämnesomsättningsfel eller kastrering kan också påverka vikten. Om livmodern på din hund tagits bort av någon andledning ökar alltså risken för övervikt.

De sjukdomar hundar kan få på grund av fetma är de samma som hos oss, hjärtproblem, ledproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar. Leversjukdomar och diabetes. Alla dessa symptom och sjukdomar är ibland rasrelaterade, det vill säga vissa raser har lättare att utveckla vissa sjukdomar, men övervikt kan hjälpa till att framkalla dem. Många av dessa sjukdomar som exempelvis diabetes kräver livslång och kostnadskrävande behandling.

Vad är övervikt?

Självklart är hundar olika i sin byggnad och konstruktion beroende på ras eller rasblandning men inte någon hundras skall vara fet. Generellt kan man säga att när du känner på din hunds bröstkorg. skall revbenen kännas utan att du behöver ta i. Å andra sida skall revbenen inte synas på en släthårig hund, då är den för mager.

Vad har då detta med den ”vanliga” sällskapshunden att göra? Är det så farligt om min Jack Russell bär på något kilo för mycket? En övervikt hund får förr eller senare problem. Stora tunga raser löper dessutom större risk för avslitna korsband och andra traumatiska skador om de blir för tunga.

Hur hålla vikten?

Som med oss människor, rätt mat och motion är nyckeln. Ett torrfoder är ofta det bästa för de flesta hundar. De finns i flera varianter med olika mängd fett och protein för olika hundars behov. En bra foderförsäljare skall kunna hjälpa dig med vilket foder just din hund skall äta.

Känner du att du inte klarar det själv, gå till en veterinär för råd och hälsoundersökning.

Källa: Agria

Mvh Emma, Låt inte rädslan att förlora hindra dig ifrån att spela!

medarbetare på Jack Russell Terrier ifokus

emmans blogg

Anmäl
2012-04-14 14:21 #1 av: Mooniq

Ofta är katt och hundmat överösta med kolhydrater. spannmål, grönsaker, ris, potatis etc, hundar och katter ska ha protein och fett. Kolhydrater gör våra husdjur sjuka.

Läs gärna på www.carnia.se

Billiga torrfoder har oftas väldigt hög andel kolhydrater - ibland upp till 50% och våra husdjur blir feta och sjuka av detta, precis som vissa av oss människor blir av för mycket skräpmat och socker.

Barf är det naturligaste foder för hundar, skulle jag tro.

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2012-04-15 09:24 #2 av: em.nord

#1 Precis.

Jag har själv en hund som behöver gå ner i vikt och jag ska skriva en artikelserie på hur det går för oss. Där kommer jag ta upp foder osv =)

Är inte så insatt i BARF tyvärr... =/

Mvh Emma, Låt inte rädslan att förlora hindra dig ifrån att spela!

medarbetare på Jack Russell Terrier ifokus

emmans blogg

Anmäl
2012-04-15 09:47 #3 av: Mooniq

#2

jag tror det finns en barf ifokus sida  med mycket läsvärt, eller sök barf i skrivna inlägg.

Glad

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2012-04-16 21:00 #4 av: lil-sis

Man kan ge vom og hundemat. Det innehåller inga kolhydrater och är ett helfoder så man inte behöver oroa sig om man inte har koll på vad som behövs när man ger BARF. Däremot får man passa mängderna för det är ganska så energitätt!

Min vovve är kastrerad men är rätt lätt att hålla i lagom hull. Just nu håller vi på att fasa över på BARF för hans känsliga mage verkar må bäst på rå föda.

Han ÄLSKAR märgben (får frysta) och så har jag börjat ge några kycklinghjärtan, lätt att dosera när jag fortfarande blandar med torrfoder.

Anmäl
2012-04-24 19:56 #5 av: [tk1971]

Själv har jag en hund som ätit kortison i åratal och därför har utvecklat "kortisonmage". Det tillsammans med den nedsättning av ämnesomsättningen som kastrering ger gör det svårt att hålla hunden i rätt trim. Det gäller att vara extremt noga med fodret. Det finns säkert de som tycker hon ser lite tjock ut, men jag vet ju hur det ligger till.

Anmäl
2012-04-25 16:39 #6 av: em.nord

Teddy är tjock... har gått upp sen kastreringen och tänkte göra en artikelserie där vi följer hans framsteg =)

Mvh Emma, Låt inte rädslan att förlora hindra dig ifrån att spela!

medarbetare på Jack Russell Terrier ifokus

emmans blogg

Anmäl