Annons:
Etikettaktivering
Läst 14535 ggr
Elcyion
10/8/12, 5:33 PM

Berikning av hund

Aktivering och berikning är ord som ofta används i i en mängd olika sammanhang. Men vad är det egentligen och vad kan vi använda det till? Berikning är något som används flitigt på tex djurparker för att tillgodose djurens naturliga behov och på det sättet stoppa dem från att utveckla sk. steriotypa beteenden. I den här artikeln kommer jag att ta upp de olika områden som berikning av hund innefattar och hur vi kan tillgodose våra hundars behov. Jag kommer i den här texten att fokusera på jackrussel terrier och terrier generellt.

Vad är skillnaden? För att vi ska ha en bra utgångspunkt gäller det att veta vad som är skillnaden på aktivering och berikning. Berikning är när hunden (med vår hjälp) utför beteenden som den  skulle ha använt för att överleva i det vilda. Samtidigt kan samma aktivitet vara både en aktivering och en berikning. Det beteenden som vi klumpar ihop till berikning är:

Överlevnadsgruppen:

• Ätbeteende, t. ex. tuggande och sväljande, nedgrävande, gnagande, slitande, undersökande samt födosökande.

• Jaktbeteende, t. ex. döda, gripa, manövrera, smyga, springa efter, söka, spåra och leta.

• Rörelsebeteende, t. ex. vandra, springa, parera, balansera, klättra, krypa under och hoppa. (Detta beteende förekommer även i fortplantningsgruppen).

• Samarbetsbeteende, t. ex. att arbeta mot ett mål tillsammans med andra.

• Avkopplingsbeteende, t. ex. rulla ihop sig, bäddande, krypa under och gräva ner sig.

• Kroppsvårdsbeteende, t. ex. putsande, tvättande, rullande och ”lusplockning”.

Fortplantningsgruppen:

• Revirbeteende, t. ex. patrullerande, undersökande, markerande, ylande och försvar.

• Sexbeteende, t. ex. partnerval och parliv.

• Socialt samspelsbeteende, t. ex. familjeliv, lek och konfliktlösning.

• Yngelvårdsbeteende, t. ex. gräva lya, krypa under, bäddande och vårdande.

Hur just din hund vill leva ut sina beteenden är något som skiftar med både ras/kön/individ. En vallhund och en jakthund har fokus på helt olika egenskaper. I det långa loppet innebär det att de  båda behöver få tillgodosett sina naturliga beteenden, men att det som passar den ena typen av hund inte nödvändigtvis passar den andra. Terriern har sina rasspesifika behov/beteenden som den har en vilja att få lov att använda.

Hur och varför behöver min hund berikning?

Vissa beteenden blir oftast lättare att tillgodose om du har en trädgård, men det är absolut inget tvång för att kunna erbjuda din terrier en uppsjö av olika typer av berikning. Jag tror att många idag berikar sina terriers utan att veta om det. I den dagliga kontakten med våra hundar berikar vi dem flera gånger/dag. Att gå ut på promenader är en form av berikning. Att på promenaden få undersöka dofter, revirmarkers och rulla sig är också exempel på berikning.

Alla hundar mår bra av att få lov att utföra dessa handlingar. Men rent praktiskt ser vi människor kanske inte alltid hur stor skillnad de kan göra. Det finns många områden att berika sin hund på. Rörelsebeteende har många av oss redan tillgodosett utan problem. Men det betyder inte att de andra områdena är mindre viktiga. Vissa gånger kan en rätt presenterad berikning minska på oönnskade beteenden. Tex att tugga sönder saker hemma. Hur då? undar ni säkert. Genom att presentera en berikning där hunden får lov att slita/gnaga/äta upp det du presenterar, kan behovet att ge sig på mindre lovliga saker minska. Men det är på villkor att hunden tycker det du presenterar är kul och att det görs tillräckligt ofta.

Har du en hund som antingen är glupsk eller en riktig finsmakare kan berikning vara svaret på era problem där också. En glupsk hund känner sig ofta mer nöjd med maten den får om den samtidigt får använda sina naturliga sinnen/egenskaper vid måltiden. En riktig finsmakare kan få ett större intresse för maten om den inte kommer "gratis".

En hund som är extremt spårintresserad och därför inte kan gå lös, kan bli en helt annan hund om vi presenterar spår som en tillåten aktivitet tillsammans med oss.

Vad har min terrier för behov?

De flesta terriers är avlade som jakt-/grythundar och har behov av att få lov att utföra den typen av beteenden. Som jakthund används den ofta som spårhund och som grythund ska den ta sig ner i gryten och driva upp tex grävlingen.
Det är arbetsuppgifter som "vanliga" terrierägare inte håller på med. Men vi kan ändå berika våra hundar med typen av beteenden.
Samtidigt ska vi inte glömma bort att de är hundar också, och har fler behov än just jaktberikning. Det gäller som vanligt att hitta en bra balans.

Jaktbeteenden:

"Vanlig" jakt:

Spåra (både naturliga spår som kommer efter vilda djur samt spår som du lägger själv)

Grytjakt:

Konstgryt är väl det som vi vanligen tänker på, men vi kan även göra enklare varianter. Har vi en trädgård går det att köpa vanliga (katt)tunnlar med lite längd på, och sedan bygga labyrinter med hjälp av dem. Att lägga en djurfäll att hitta i labyrinten gör det hela lite mer autentiskt.

Har du inte tillgång till en trädgård kan det funger att "bygga" högar av ris ute i skogen och sedan gömma saker/godis/djurfäll i rishögen. Men här får du se upp med att skogens naturliga invånare inte har bosatt sig i din berikningshög.

Spåra:

Tex låta hunden (under kontrollerade former) följa ett spår den hittar ute i skogen.

Rörelsebeteende:

Vi är ofta duktiga på att tillgodse delar av denna grupp, men får vi med alla bitarna? Hur är det med parera, balansera, klättra, krypa under och hoppa?
Agilityn kan anses vara en form av berikning här, men hur ofta tränar vi agility? Hur många av oss gör det? Som tur är finns det andra sätt att låta hunden utföra precis samma beteenden.

Balansera:

Balansers på stockar är något som vi alla har provat någon gång. Men har ni tänkt på att det finns andra saker att balansera på som är en större utmaning? Tex en stor yogaboll. Att balansera innebär inte enbart att stå på en boll. Balansen används minst lika mycket genom att tex be hunden sitta/ligga/vinka/… på bollen.

Klättra:

Här är vintern ofta ett stort plus, med alla snöhögar som körs ihop. Perfekta små "berg" att låta våra hundar klättra i. Backar i skogen är också ett bra alternativ.

Krypa under:

Bor du i ett samhälle finns det massor av gratis utrustning utomhus. Under bänkar och räcken. Det är bara att gå och börja titta på samhället ur ett annat perspektiv. Vad kan användas för att träna din hund? Du kommer att bli överraskad av mängden alternativ som finns.
I skogen finns det ofta nedfallna träd eller liknande att använda i samma syfte.

Hoppa:

Här kan vi ofta använda samma saker som vi har använt i klättra och balansera.

Ätbeteendet:

Något så enkelt som att äta ska vi inte förbise. Att äta upp maten som en vild hund/varg fått tag på innebär en mängd olika beteenden som vi med ganska små medel kan tillgodose.

Grävande:

Tillåt hunden att gräva ner pinnar eller annat snusk som den hittar ute. I en trädgård kan det vara att tillåta hunden att gräva ner sina ben.

Gnagande:

Ge hunden olika typer av ben. Både de råhudsben som finns att köpa, men även andra typer så som märgben (gröp ur märgen om din hund är känslig i magen eller har lätt för att gå upp i vikt) och andra lämpliga ben som finns i tex mataffären.

Slitande:

Stoppa maten i tex toarullar och tejpa igen. Gamla äggkartonger. En strumpa och knyt en knut. Billiga gosedjur (här gillar jag Ikeas små gosedjur för runt 5:-/st). Se bara upp så att din hund inte äter upp stoppningen.

Undersökande:

Presentera olika typer av mat. Det måste inte vara mat som din hund kommer att äta upp. Du kan göra allt från ett kokt ägg (hårdkokt om du vill slippa slabb inomhus) till strimla upp grönsaker på ett fat. Olika frukter och grönsaker. En strimlad grönsak är inte samma sak som en i sin ursprungsform. Tänk bara på att inte servera något som är giftigt för hunden.

Födosökande:

Att sprida ut mat/godis på marken känner vi alla igen. Men i de flesta fall presenteras den som en aktivering (även om den också klassas som en berikning). Eller varför inte kila fast små godisbitar i en trädstam och låt hunden hitta trädet och få tag på godiset?
En annan enkel sak att göra är att ta en bit kött (tillräckligt stor för att kunna binda ett snöre runt). Knyt fast snöret i en gren och låt hunden försöka komma åt maten.

Avkoppling:

Det här behovet har många tillgodosett på en mängd olika sätt, och därför tänker jag inte skriva särskilt mycket om vad vi kan göra bättre. Men det går alltid att förbättra. Tänk på att ha flera alternativa sovplatser, gott om bäddmaterial (tex filtar eller liknande) och gärna av olika sort. Gärna någon foem av "koja" som hunden kan krypa in i.

Socialt samspel:

Hunden är ett flockdjur och har ett stort behov av det sociala samspelet. Att helt enkelt få vara med i vardagen, bli sedd och uppmärksammad. Leka, gosa och konfliktlösning ingår. De två första är ganska självklara, men den sista (konfliktlösning) är kanske inte lika självklar. Men inom en familj (vare sig den består av en eller flera hundar) är det oundvikligt att det blir konflikter. Det är inget vi ska sträva efter att ha, men hur gärna vi än vill, blir det för eller senare konflikter.

Enkelheten då?

Det blir varken särskilt enkelt eller praktiskt om vi ska erbjuda våra hundar vart och ett av beteendena var för sig. Det finns massor av övningar som klumpar ihop en mängd olika beteenden i samma aktivitet. Ta tex omvägsproblem: Problemlösning för att komma på hur godisen ska kommas åt och klättra/hoppa/balansera/parera/… för att komma dit.

Enklare omvägsproblem

Leta upp igentejpade toarullar med en godis i. Här får hunden utlopp för både födosök/problemlösning och att slita. Precis samma sak går att göra med ett ben. Göm det antingen ute eller inomhus.

Jag tänker inte dumförklara er genom att gå på i all evighet om vilka alternativa övningar som finns. Det största hindret är oftast våran fantasi, och här är det definitivt den som begränsar oss. Men det är bara att prova

Medarbetare på jack russel terrier

Annons:
LinaK
10/9/12, 7:22 PM
#1

Verkligen en super artikel! Kommer ha använding av mycket härifrån.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Elcyion
10/9/12, 11:58 PM
#2

Tack Lina :)

Medarbetare på jack russel terrier

Gerd Naess
2/28/13, 12:07 AM
#3

Jeg kan ikke skrive på svensk, men det går sikkert bra med norsk!? Det var et interessant innlegg dette om berikning - vi holder på med dette og det er mye å laere, men det  går bedre når man leser om forslag og hva andre gjör. Tusen takk! Skal sende et bilde av vå Jack Russel, TYCHO så snart jeg kan. Vennlig hilsen, Gerd Naess

Elcyion
2/28/13, 9:55 AM
#4

Norska blir toppen. Tack för dina vänliga ord 😃

Medarbetare på jack russel terrier

carcha01
4/8/13, 3:41 PM
#5

Det var mycket som var bra i artikeln, men en sak reagerar jag starkt på.

Jag jobbar med säkerhet på järnväg, och vill bestämt avråda från att låta hunden balansera på järnvägsspåret. Dels är det förbjudet att gå närmare spåret än 2,2 meter annat än när man ska korsa det på särskilt avsedda platser, dels är det LIVSFARLIGT är vara i spårområdet! 😮

Det finns massor med andra platser där hunden kan få balansera utan att utsätta sig och husse/matte för livsfara!

Vänliga hälsningar från Bojjans matte 👋

PS. Snälla, sätt in en annan "balansbild"! DS.

carcha01
4/8/13, 3:45 PM
#6
Annons:
Elcyion
4/9/13, 5:31 PM
#7

#5 Bilderna är ändrade. Men i mitt personliga tycke är det stor skillnad på VILKA spår du använder. Där vi stod kör det enbart tåg till pappersbruket. De kör väldigt långsamt då det är mycket backa till/från vagnar och det går 2-3 tåg/dag. Vid stod även vid en markerad övergång (som ligger ca. 1-2 meter bakom hunden).

Man får ju tänka sig för. Man står inte på normalt trafikerade spår. Jag har för mig att ett x2000 har ett par km bromssträcka.

Medarbetare på jack russel terrier

carcha01
4/10/13, 1:10 PM
#8

Tack så mycket för att du tog mitt inlägg på allvar! Jag tänkte som du innan jag började jobba inom järnvägen. 🤫

Förutom att det är farligt (och förbjudet) att vistas inom järnvägsområdet, vare sig tågen kör långsamt eller fort, är det ett orosmoment för lokföraren när det finns folk på spåret. De flesta lokförare kör ihjäl någon eller några personer under sitt yrkesverksamma liv!!!

Fin bild av jack russelln på parkbänken! 🙂

Elcyion
4/10/13, 1:59 PM
#9

Det är det jag menar med att ta eget ansvar. Det finns inga tåg i närheten när vi har varit där. Däremot kommer vi inte att bli överkörda för att vi inte hinner se ett ev. kommande tåg. Vi har gått om tid att flytta på oss. Först kommer ljudet i spåren, sedan kommer det fysiska tåget. Skulle jag göra det där det kör tåg i reguljärtrafik? Nä.

Så tyvärr, du kommer inte att kunna övertyga mig om det hemska i träna balans på sällan utnyttjade industrispår med god sikt.

Medarbetare på jack russel terrier

Elcyion
4/10/13, 2:00 PM
#10

Tack för att du tyckte om bilden.

Medarbetare på jack russel terrier

Upp till toppen
Annons: