Annons:
Etikettmedlemmar-berättar
Läst 15178 ggr
Elcyion
2013-10-27 19:20

Bitska monster?

En vanlig fördom om just terrier (allra helst de terriers som är avlade för arbete/jakt) är att de är tuffa, bitska monster som måste sättas på plats. Att de tar över familjen om det inte finns en auktoritär alfa. Det är tyvärr väldigt långt ifrån sanningen, och jag hoppas att min och Luddes historia kan ge fler människor en bättre insikt i vad det är som skapar dessa sk. monster.

Matte visa att jag kan balansera

Vår historia:

Min tidigare erfarnhet var från ett livslångt djurintresse, tidigare haft praktik hos en person som födde upp Jrt's samt en Greyhound som omplacerades direkt från kapp-banan. När jag var tvungen att ta bort Molly p.g.a. sjukdom visste jag att jag ville ha en Greyhound men med motor, och letade efter en mer aktiv hund. Jag hade sagt att Jrt inte var något för mig. De var alldeles för bitchiga för min smak. Sedan ramlade Ludde in.

För ungefär två år sedan tog jag över en Jack Russell Terrier med en ganska tuff bakgrund med många hem där minst ett har haft attityden som ovan (misshandel).

Den hunden jag har hemma och den hunden som mina grannar ser är två vitt skilda. Jag hoppas kunna skildra bilden av en hund som är Dr. Jekyll/Mr Hyde beroende på vem som träffar honom.

Dr. Jekyll (aka. Cujo):

Den Ludde som andra människor ser utomhus är ingen trevlig hund. Han tar till alla medel han kan komma på för att få människor att lämna honom ifred/skapa större avstånd till honom. För oss innebär det kraftiga utfall där han hugger om någon försöker klappa honom, vilket ställer enorma krav på den som håller i hans koppel.

Luddes beteende är det typiskt för en osäker hund. Han befinner sig i en situation som han inte vill vara i, och talar om det på det enda sätt som han kan.

Att gå till attack (där ingår även bitandet) är ett beteende som är typiskt för grythundar, och något som härstammar från just grytaveln.

Om du tänker efter, är det väldigt logiskt. Om en grythund blir rädd och backar nere i grytet dör den. Det finns flertalet fall där hundarna har kommit upp från grytet med allvarliga skador. Allt från rena köttskador till att halva nosen är borta.

Mr Hyde (aka tröttmössan):

Kroppskontakt är viktigt

Den hunden Ludde är när han känner sig trygg är raka motsatsen. En myspropp/tröttmössa vars största intresse i livet är att vara nära. En hund som älskar alla som kommer innanför dörren om de (okända) inte försöka klappa honom på en gång. Hallen är hans stora akilleshäl. Kan de bara gå in i vardagsrummet och struna i honom, vet han knappt till sig av glädje och kan inte snabbt nog ta sig upp i deras knä för att pussa dem i hela ansiktet. Tigga kel eller komma springandes med sina leksaker för att de ska ha dragkamp med honom.

De som känner Ludde både från inne och ute förstår inte hur det kan vara samma hund. Det är samma personer som aldrig har förstått vad jag ser i min hund. Vad jag menar när jag säger att det finns hopp för honom. Att han VILL vara social, bara han känner sig trygg nog.

Mys med svärfar

Hantering av en osäker terrier i vardagen:

Jag vet inte hur många gånger välmenande människor i min närhet har kommit med vansinniga råd. Råd som att jag ska göra som Cesar Milan (för han lyckas alltid få ordning på hundarna) eller att jag ska ta tag i min hund och ”alfa-rulla” honom för att visa vem som är herre på täppan.

Inget av det är ett alternativ. Att leva en Dr Jekyll/Mr Hyde innebär att kunna anpassa dig. Att läsa av din hund/omgivningen och agera utefter vad du ser.

Ludde har en stor tillit till mig och jag kan göra i princip vad som helst med honom. Det är något vi har uppnått med tydliga regler som alltid ska efterföljas. Rutiner för var han ska vara/vad som kommer att hända om någon kommer hem till oss. Hur det ska se ut när vi lämnar lägenheten, när jag låser dörren och hur färden ned för trapporna i trapphuset ska se ut.

Det i kombination med att ignorera beteenden och använda motbetingning.

Att kunna läsa av vad det är som framkallar beteendet är A och O med en hund som Ludde. Visst kan jag säga ifrån, men det är när jag VET att det inte ligger en osäkerhet i botten som framkallar en över reaktion för situationen. Tex om han försöker sno mat på min tallrik kontra att han skäller på en annan hund.

Genom tydliga regler att följa, har han känt sig trygg och under den här tiden blommat upp från en apatisk hund som bara existerade, till en hund som aktivt söker kontakt, säger till när han vill gå ut, kommer släpandes på sina leksaker och vill leka.

De få som har känt honom sedan han kom, fram tills nu, säger alla att det inte är samma hund. Han är social, han är med, han är vaken. I helheten en mycket gladare hund.

Ludde som jack russel terrier:

Ludde är inte något jag skulle kalla en rastypisk Jack Russell Terrier. Han har väldigt låg jaktinstinkt (även om den finns där), han är mer förarvek än de flesta terriers jag har träffat på och han är en latmask av stora mått. I stort sett raka motsatsen till hur dessa duracell kaniner brukar beskrivas (med rätta).

Aktiviteter:

Även om Ludde är en latmask har han precis som alla hundar ett behov av mental aktivering. Men eftersom han en ganska liten motor (lägre motivation) och inte är van sedan tidigare att tänka själv/koppla ihop A och B, är det en svår hund att jobba med.

Godissök

Ludde fastnar lätt i samma hjulspår. Bjuder bara på beteenden som tidigare har lönat sig. Har svårt att koppla ihop ljudet från klickern med det han aktivt gjorde (till skillnad från det han tänkte). Som ett exempel. Jag vill att han ska ta något i munnen. Han kommer på att han ska sparka på den med tassen. Efter flertalet försök sätter han ner nosen efter en serie tass-puttar. Klicket kommer när hans nos är vid det jag vill att han ska ta i munnen. Följande 5 minuter går ut på att han tror sig ha kommit på hur han ska göra: först tass-spark och sedan ned med nosen, för det är vad han tänkte när jag klickade första gången. Att urskilja ett specifikt beteende och inte en hel serie, är för honom väldigt svårt.

Jag skulle mer än gärna göra hans vardag mer omväxlande, men det är lättare sagt än gjort. Följande aktiviteter har jag kommit fram till är sådant som han förstår och utför med glädje:

  • Uppletande

  • 101 saker att göra med en låda (101 things to do with a box)

  • Godissök på gräsmatta

Ludde med sin uppletade leksak

Just 101 saker att göra med en låda, är något som har hjälpt oss väldigt mycket. Han har fått ett mycket större självförtroende i träningen, han har en mycket större repertoar av beteenden som han erbjuder samt att han inte är lika känslig för att inte få bekräftelse för minsta lilla sak som han gör.

Luddes starka sidor:

  • Duktig på att ta luftvittring

  • Vet han bara att han gör rätt, jobbar han med en terriers envishet

  • Tycker om att sammarbeta

  • En bra av-knapp

  • I grunden ett stabilt psyke

Jag skulle vilja avsluta den här artikeln med några saker du bör tänka på om du väljer att ta emot en (Jack Russell) Terrier med ett tufft förflutet.

Du måste vara beredd på att individen kanske aldrig blir helt bra (utefter vad samhället anser vara normalt). Har du kunskapen att kunna läsa av hunden och erfarenheten nog att agera utefter vad du ser? Har du tillgång till en bra hundtränare/hundpsykolog i närheten som kan hjälpa dig att hitta de verktyg som du kommer att behöva? Har du möjlighet att anpassa ditt liv efter din hund? Är du beredd att offra att kunna ta med hunden hem till kompisar under kanske flera års tid (och då även bli mer låst genom att du lämnat hunden hemma). Hur ser era transportmöjligheter ut? Har du möjlighet att använda bur om ni åker kommunalt? Köpa en bra munkorg (de kostar ca. 300:- och uppåt)?

Engelsk kapplöpningsmunkorg

Det är väldigt mycket mer som krävs av dig som ägare till en hund med bagade jämfört med att ”bara” äga en hund, och hur stor skillnad det är, är det många som inte riktigt förstår.

Latar sig efter en eftermiddag i skogen

Hittat bästa stället efter en lång dag

Medarbetare på jack russel terrier

Annons:
Mr_Si
2013-10-31 12:29
#1

Bra artikel och bra att du tagit dej ann denna vovve - lycka till med det fortsatta arbetet :)

Elcyion
2013-11-03 22:20
#2

Tack :)

Medarbetare på jack russel terrier

Skorpion76
2014-05-02 18:15
#3

Vilopausen i ryggsäcken såg skön ut!


** Energy Pethead **Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel
Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Smilla177
2014-05-04 17:33
#4

Hej påminner mycket om min lilla Jack russel hon har mycket i sitt bagage. Mycket osäker ute men hur go som helst inne. Det är skönt att läsa andras berättelse om sin hund och det påminner mycket om sin egen.

Upp till toppen
Annons: